#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv nedostatku vitamínu D na koncentrace zánětlivých cytokinů u pacientů se syndromem diabetické nohy

18. 6. 2020

Nedostatek vitamínu D je v populaci relativně běžný. Vitamín D hraje přitom důležitou roli mimo jiné i ve fungování imunitního systému. Cílem předkládané studie bylo zjistit, zda existuje nějaká souvislost mezi hladinou vitamínu D a profilem zánětlivých cytokinů u pacientů s infekcí rány v rámci syndromu diabetické nohy.

Nedostatek vitamínu D je v populaci relativně běžný. Vitamín D hraje přitom důležitou roli mimo jiné i ve fungování imunitního systému. Cílem předkládané studie bylo zjistit, zda existuje nějaká souvislost mezi hladinou vitamínu D a profilem zánětlivých cytokinů u pacientů s infekcí rány v rámci syndromu diabetické nohy.

V rámci studie zjišťovali autoři koncentrace vitamínu D (25-hydroxyvitamínu D), IL-1β, IL-6, TNF-α a IFN-γ u 112 diabetiků s infikovanou diabetickou nohou a 109 kontrolních diabetiků. Studovaná a kontrolní skupina měly srovnatelné složení, co se týče věku, trvání diabetu, hladiny glykovaného hemoglobinu i BMI. Závažný nedostatek vitamínu D (< 25 nmol/l) byl běžnější u pacientů s infekcí než u kontrol (48,2 % vs. 20,5 %). U studované skupiny byly navíc signifikantně vyšší koncentrace IL-6 (p ≤ 0,001), IL-1β (p ≤ 0,02) a TNF-α (p ≤ 0,006). Významná negativní korelace byla pozorována mezi hladinou 25-hydroxyvitamínu D a koncentracemi cirkulujících IL-1β (p ≤ 0,001) a IL-6 (p ≤ 0,04), ale ne mezi hladinou 25-hydroxyvitamínu D a koncentrací TNF-α a IFN-γ. Mezi pacienty s těžkou deficiencí 25-hydroxyvitamínu D a pacienty s koncentracemi 25-hydroxyvitamínu D ≥ 25 nmol/l byl navíc nalezen signifikantní rozdíl v koncentracích IL-1β (p ≤ 0,007) a IL-6 (p ≤ 0,02).

Těžký nedostatek vitamínu D je spojen s vyšší koncentrací zánětlivých cytokinů u diabetických pacientů, zvláště těch s infekcí v rámci syndromu diabetické nohy. Jako vhodná cut-off hodnota koncentrace 25-hydroxyvitamínu D se jeví hladina < 25 nmol/l, která již je spojena se změnami ve fungování imunitního systému.

(epa)

Zdroj: Tiwari S., Pratyush D. D., Gupta S. K., Singh S. K. Vitamin D deficiency is associated with inflammatory cytokine concentrations in patients with diabetic foot infection. Br J Nutr. 2014 Oct 21: 1–6. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#