#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv komorbidit na výsledky hyperbarické oxygenoterapie u syndromu diabetické nohy

30. 11. 2014

Použití léčby hyperbarickou oxygenoterapií (hyperbaric oxygen therapy – HBOT) u pacientů se syndromem diabetické nohy je stále kontroverzní. Cílem studie publikované nedávno v časopise Diabetes Therapy bylo zhodnotit vliv HBOT na rány v rámci syndromu diabetické nohy.

Použití léčby hyperbarickou oxygenoterapií (hyperbaric oxygen therapy – HBOT) u pacientů se syndromem diabetické nohy je stále kontroverzní. Cílem studie publikované nedávno v časopise Diabetes Therapy bylo zhodnotit vliv HBOT na rány v rámci syndromu diabetické nohy.

Jednalo se o retrospektivní zhodnocení efektu HBOT na rány v rámci syndromu diabetické nohy. Pacienti zařazení do studie byli léčeni HBOT a následně sledováni po dobu 12 měsíců. Výsledky byly analyzovány s ohledem na věk, pohlaví, trvání diabetu mellitu a jeho typ, mikroangiopatické komplikace, arteriální onemocnění, výskyt cévních mozkových příhod, hypertenzi, kuřácký status, hladinu glykovaného hemoglobinu, sedimentace erytrocytů, C-reaktivního proteinu a počet sezení HBOT.

Léčeno bylo celkem 117 pacientů se 126 ránami v rámci syndromu diabetické nohy. Negativní vliv na HBOT měly anamnéza onemocnění koronárních tepen (p = 0,002), cévních mozkových příhod (p = 0,015) a retinopatie (p = 0,022). Onemocnění femorálních arterií výsledek HBOT rovněž ovlivňovalo (p = 0,048).

Pacienti se syndromem diabetické nohy a anamnézou onemocnění koronárních tepen nebo cévních mozkových příhod či retinopatie mohou být rezistentní k HBOT. Onemocnění femorálních arterií má rovněž signifikantně negativní vliv na výsledky HBOT, je tedy vhodné nejdříve vyřešit chirurgicky toto onemocnění. Naopak onemocnění arterií pod kolenem vliv na HBOT nemá.

(epa)

Zdroj: Akgül E. A., Karakaya J., Aydın S. Role of Comorbidities as Limiting Factors to the Effect of Hyperbaric Oxygen in Diabetic Foot Patients: A Retrospective Analysis. Diabetes Ther. 2014 Oct 2. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#