#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vlastnosti chronických ran související se svěděním při jejich hojení

11. 5. 2020

Svědění ran je při jejich hojení spojeno s větší velikostí rány, rozsáhlejším otokem tkáně a přítomností granulační a nekrotické tkáně na spodině. Ukázala to observační deskriptivní americká studie s 200 pacienty.

Svědění při hojení ran je všeobecně známým klinickým jevem, ovšem z fyziologického hlediska jen velmi málo prozkoumaným fenoménem. Tato studie se pokusila popsat vlastnosti chronických ran, které při hojení svědí.

Zahrnuti byli pacienti sledovaní v nemocničním centru pro péči o rány. Jejich věk byl 21 až 98 let (průměr 66,8 roku), 56 % činili muži. U pacientů byla odebrána standardizovaná zdravotní anamnéza, vyplněn Pulův-Pieperův dotazník o svědění, hodnocení rány bylo provedeno pomocí Batesova-Jensenova nástroje pro hodnocení ran a byla vyšetřena citlivost v oblasti rány 10g monofilamentem.

Svědění udávalo 56 z 200 pacientů. Rány, které svědily, byly obecně větší (p = 0,002), byly spojeny s rozsáhlejším otokem (p = 0,031) a na spodině měly více granulační tkáně (p = 0,045). Větší svědění se vyskytovalo u ran se střední exsudací a s nekrotickou tkání na spodině.

Tato studie ukázala, že svědění při hojení se vyskytuje spíše u závažnějších ran. Lepší poznání patofyziologie svědění ran může přispět k podpoře jejich hojení a ke zlepšení kvality života pacientů s chronickými ránami.

(zza)

Zdroj: Paul J. Characteristics of Chronic Wounds that Itch. Adv Skin Wound Care. 2013 Jul; 26 (7): 320–332; doi: 10.1097/01.ASW.0000431203.64591.2f



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#