#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinek lokální injekce inzulinu na vaskularizaci rány u pacientů se syndromem diabetické nohy

17. 10. 2020

U diabetiků postižených vředy dolních končetin může vést k pomalejší tvorbě granulační tkáně a neefektivní angiogenezi mnoho různých faktorů. Cílem studie čínských odborníků bylo prozkoumat účinek lokální injekce inzulinu na tvorbu granulační tkáně v ráně u diabetiků.

Inzulin má řadu účinků, mezi něž patří ochrana cévního endotelu, cévní dilatace, ochrana myokardu, antiagregační vliv na trombocyty a antiaterosklerotický efekt. Výsledky získané při pokusech na zvířatech prokázaly, že místní podávání inzulinu je účinné i při léčbě diabetických vředů. Nicméně chyběl teoretický základ, který by pomohl přesněji stanovit bezpečnou dávku inzulinu při této aplikaci u lidí.

V této studii byla pacientům aplikována do rány polovina dávky biosyntetického premixovaného inzulinu (30/70), který byl doplněn fyziologickým roztokem na objem 1 ml. Zbylá polovina se injekčně podala do oblasti břicha. Dosažení požadovaného účinku ztěžovaly faktory jako špatná prostupnost inzulinu, exsudát z rány a nekróza.

Vliv na systémovou hladinu glukózy, angiogenezi a růst granulační tkáně

Výsledky studie ukazují, že se plazmatická hladina glukózy značně snížila po 1−2 hodinách po podání inzulinu do místa rány. Dva pacienti vykazovali příznaky hypoglykemie, včetně bušení srdce, závratí, bledosti a studeného potu. U těchto pacientů bylo následně nutné lokální podávání inzulinu individualizovat.

Po 5 dnech od lokální aplikace inzulinu se začala zvyšovat exprese transmembránového glykoproteinu CD34 (indikátoru angiogeneze) a hustota mikrocév (MVD). Nicméně ve srovnání s kontrolní skupinou nebyl v MVD zjištěn žádný statisticky významný rozdíl. Nevýznamné zvýšení bylo popisováno i v růstu granulační tkáně, který byl výraznější 7. den po podání inzulinu, kdy byly postupně zakryty obnažené kosti a šlachy. Značný nárůst MVD byl popisován taktéž 7. den po podání injekce s inzulinem.

Závěr

Závěrem lze konstatovat, že lokální injekce inzulinu do vředů diabetické nohy může snížit hladinu glukózy v krvi. Zároveň může podporovat hojení ran zlepšením růstu granulační tkáně. Nicméně vztah mezi dávkami inzulinu a růstem granulační tkáně spolu s přesným mechanismem tohoto účinku je ale třeba dále zkoumat.

(ave)

Zdroj: Zhang Z., Lv L. Effect of local insulin injection on wound vascularization in patients with diabetic foot ulcer. Exp Ther Med 2016 Feb; 11 (2): 397–402, doi: 10.3892/etm.2015.2917.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#