#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Topicky aplikovaný propolis může urychlovat hojení diabetických bércových vředů

10. 2. 2015

První pilotní studie u lidí ukázala, že včelí produkt propolis aplikovaný jednou týdně může při dobré snášenlivosti zrychlovat hojení diabetických bércových vředů.

Propolis je přírodní včelí produkt s protizánětlivými účinky. Australští autoři, kteří již dříve prokázali zmírnění zánětu a lepší hojení kožních vředů u hlodavců s diabetem, publikovali na konci roku 2014 své první výsledky s lokálně aplikovaným propolisem u lidí.

Do své pilotní studie zahrnuli 24 pacientů s diabetickým bércovým vředem trvajícím nejméně 4 týdny. Po dobu 6 týdnů jim byl při každé návštěvě u lékaře jednou za týden lokálně aplikován propolis. Plocha vředu, podíl pacientů s vyhojeným vředem a počet bakterií a prozánětlivá aktivita MMP-9 v tekutině odebrané z vředu po debridementu byly porovnány s 84 diabetiky s porovnatelnými bércovými vředy léčenými ve stejném centru.

Po jednom týdnu se plocha vředu ve skupině s propolisem zmenšila průměrně o 41 % v porovnání s 16 % u kontrolních jedinců (p < 0,001), po 3 týdnech pak o 63 % při aplikaci propolisu a o 44 % v kontrolní skupině (p < 0,05). K úplnému vyhojení vředu došlo po 3 týdnech u 10 % pacientů s propolisem, ale jen u 2 % v kontrolní skupině (p < 0,001), po 7 týdnech činil podíl takových pacientů 19 % u propolisu a 12 % u kontrol (p < 0,05). Po 3 týdnech bylo také pozorováno významně větší snížení prozánětlivé aktivity a počtu bakterií oproti vstupní hodnotě při léčbě propolisem než u kontrolní skupiny. Ve studii nebyly hlášeny žádné nežádoucí účinky spojené s aplikací propolisu.

Topická aplikace propolisu jednou týdně se tedy jeví jako slibný postup využitelný při léčbě diabetických bércových vředů. Výsledky je třeba ještě ověřit ve větší multicentrické studii.

(zza)

Zdroj: Henshaw F. R., Bolton T., Nube V., et al. Topical application of the bee hive protectant propolis is well tolerated and improves human diabetic foot ulcerhealing in a prospective feasibility study. J Diabetes Complications. 2014 Nov–Dec; 28 (6): 850–7; doi: 10.1016/j.jdiacomp.2014.07.012. Epub 2014 Aug 7.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#