#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Topická aplikace inzulinu zrychluje proces hojení ran u diabetiků

2. 12. 2012

Špatně se hojící rány představují tíživý problém pro pacienty s diabetem. Průzkumy dokazují, že přibližně 15 % diabetiků musí i přes velmi dobrou compliance (pravidelně kontrolovaná léčba inzulinem, přísné dodržování diety) dříve či později podstoupit amputaci dolních končetin.

Příčina celého problému tkví v narušení mechanismu regenerace kůže. Zatím však zůstává neznámo, jakým způsobem k němu dochází. Skupina vědců ze Sao Paula se pokusila celou problematiku objasnit.

Cílem dvojitě zaslepené placebem kontrolované klinické studie bylo popsat regulaci inzulinové signalizační kaskády. Ta je zodpovědná za nastartování procesu hojení. Pokus byl prováděn na krysách. Sledoval se efekt topicky aplikovaného inzulinového krému u zdravých i diabetických krys.

Inzulinová kaskáda se vyhodnocovala pomocí metody imunoblotingu. Z výzkumu vyplynulo, že exprese enzymů zapojených v signalizaci spojené s inzulinem, konkrétně IR, IRS-1, IRS-2, SHC, ERK a AKT, je signifikantně zvýšena u hojících se defektů ve srovnání se zdravou kůží. To dokazuje, že inzulinová dráha má v tomto ději nesporný význam. Zároveň se potvrdilo, že její aktivace probíhá u diabetických krys pomaleji. Logicky je pak pomalejší i regenerace poškozené tkáně.

Po topické aplikaci inzulinového krému došlo u diabetických krys k normalizaci doby hojení. Navíc tato léčba vedla ke zvýšené produkci dalších proteinů (např. eNOS, VEGF a SDF-1α).

Závěrem studie je fakt, že topicky podaný inzulin zlepšuje a urychluje proces hojení u diabetiků. Představuje tak levnou a atraktivní metodu pro léčbu těchto život ohrožujících komplikací cukrovky.

(msd)

Zdroj: Maria H. M. Lima et all. Topical Insulin Accelerates Wound Healing in Diabetes by Enhancing the AKT and ERK Pathways: A Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. PLoS One. Publikováno online dne 25. 5. 2012



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#