#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Subkutánní drén a vertikální incize při sectio caesarea u obézních žen

30. 1. 2011

Vyvarování se užití subkutánních drénů a vertikální incize při císařském řezu u extrémně obézních žen může redukovat komplikace spojené s hojením rány. Lékaři z Univerzity v Severní Karolíně v retrospektivní studii zjistili, že u jedné ze tří obézních žen se mezi lety 2005 a 2009 vyskytly komplikace s hojením rány po provedeném císařském řezu.

Vyvarování se užití subkutánních drénů a vertikální incize při císařském řezu u extrémně obézních žen může redukovat komplikace spojené s hojením rány.

Lékaři z Univerzity v Severní Karolíně v retrospektivní studii zjistili, že u jedné ze tří obézních žen se mezi lety 2005 a 2009 vyskytly komplikace s hojením rány po provedeném císařském řezu. Nejvyšší počet komplikací spojených s hojením rány se objevil u žen, u kterých byla provedena vertikální incize a použit subkutánní drén. Autor studie doktor Mark C. Alanis přitom dodává, že se nezdá, že by subkutánní drény poskytovaly prevenci proti rozpadu rány. U obézních žen s objemným tukovým polštářem výsledky podporují užití Pfannenstielova řezu a vyvracejí užití klasické techniky, používané v minulosti podle vysloužilých chirurgů a porodnických učebnic.

Tato retrospektivní studie byla zaměřena na extrémně obézní ženy, které rodily císařským řezem. Do studie bylo zařazeno celkem 194 pacientek s body mass indexem (BMI) 50 anebo více. Těmto ženám byl císařský řez proveden mezi 20. a 44. týdnem těhotenství. U 58 z nich (30 %) se vyskytly vážné komplikace spojené s hojením rány, 14 žen muselo být znovu přijato k hospitalizaci a 7 pacientek vyžadovalo jednoduchý debridement rány. Jedna pacientka s BMI 109 vyžadovala resekci nekrotické fascie 10 dní po provedeném císařském řezu.

Dle provedené analýzy bylo s výskytem komplikací spojených s hojením nezávisle spojeno kouření a použití subkutánních drénů. Vertikální incize pak byly asociovány s delší dobou operačního výkonu, větší krevní ztrátou, vyšším podílem vertikální hysterotomie, nutností umístění subkutánních drénů a užitím svorek k uzavření incize.

(skl)

Zdroj: Alanis M. C., Villers M. S., Law T. L., et al.: Complications of cesarean delivery in the massively obese parturient. Am J Obstet Gynecol 2010;203:271.e1-7; doi: 10.1016/j.ajog.2010.06.049



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#