#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Síťovaný kopolymer 2-hydroxyethylmethakrylátu a jeho přínos v proktologii

3. 10. 2016

K hojení ran a defektů kůže v oblasti konečníku se běžně používají čípky a masti s různými účinnými látkami. Nejširší uplatnění však mají ty, které neprostupují do organismu, a jsou tedy vhodné pro všechny skupiny pacientů.

Látka, která účinkuje na fisury, ragády i hemoroidy

Velmi účinné řešení proktologických problémů nabízejí prostředky na bázi síťovaného kopolymeru 2-hydroxyethylmethakrylátu s polymerně vázanými stíněnými aminoskupinami, které jsou vhodné na akutní i chronické rány. Indikovány tedy mohou být jak v případě análních fisur a ragád, tak i hemoroidů. Klinické zkoušky neprokázaly žádné vedlejší účinky, a tak přípravky s touto látkou mohou používat všechny věkové kategorie pacientů. Díky neprostupnosti do organismu mohou být použity i u těhotných a kojících žen. Kontraindikací není ani další medikace.

Pro dosažení maximálního efektu se doporučuje aplikace čípků po stolici, aby účinná látka mohla působit co nejdéle. Čípky je vhodné kombinovat s gelem se stejnou účinnou látkou. Gel se nanáší na špičku čípku, což umožní velmi snadné zavádění a zároveň se tak ošetří sliznice konečníku.

Bezpečnost potvrzena

Biokompatibilita, která je jednou z hlavních podmínek pro bezpečné užívání zdravotnických prostředků, byla u hydrofilních polymerů na bázi 2-hydroxyethylmethakrylátu testována in vitro různými způsoby. Tyto testy prokázaly nejen biokompatibilitu, ale také vhodnost aplikace na rány. Testy biokompatibility in vitro byly následně potvrzeny testy místní snášenlivosti na lidské pokožce.

Čípky zastaví krvácení a uleví od bolesti

Klinické zkoušky provedené v roce 2012 ve Fakultní nemocnici Olomouc v proktologické ambulanci prokázaly, že přípravky s danou látkou mají u pacientů s análními fisurami pozitivní vliv na bolestivost i krvácení. Po 2 týdnech aplikace přípravku na bázi síťovaného kopolymeru 2-hydroxyethylmethakrylátu bylo u 71 % sledovaných pacientů pozorováno zastavení krvácení. Nemocní, kteří stejně dlouhou dobu používali placebo, žádné zlepšení krvácení nezaznamenali. U pacientů s hemoroidy byl během zkoušek zaznamenán pokles krvácení i bolestivosti, ale kvůli malému počtu subjektů v této skupině nebyly výsledky statisticky vyhodnoceny.

(pak)

Zdroj: www.hemagel.cz



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#