#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rekombinantní trombomodulin by podle experimentálních výsledků mohl urychlovat hojení ran u diabetiků

20. 4. 2015

Podle právě publikované práce snižuje prostředí bohaté na glukózu expresi látek podporujících hojení ran v keratinocytech (trombomodulinu a toll-like receptoru – TLR-4), a to zřejmě prostřednictvím TNF-α (tumor necrosis factor α). Naproti tomu rekombinantní trombomodulin zvyšuje expresi TLR-4 a podporuje hojení ran u diabetiků.

Podle právě publikované práce snižuje prostředí bohaté na glukózu expresi látek podporujících hojení ran v keratinocytech (trombomodulinu a toll-like receptoru – TLR-4), a to zřejmě prostřednictvím TNF-α (tumor necrosis factor α). Naproti tomu rekombinantní trombomodulin zvyšuje expresi TLR-4 a podporuje hojení ran u diabetiků.

Již dříve bylo prokázáno, že trombomodulin exprimovaný a v rozpustné formě také vyplavovaný keratinocyty urychluje hojení ran. Vědci nyní prokázali, že exprese trombomodulinu a TLR-4 je snížena v lidských keratinocytech kultivovaných v prostředí bohatém na glukózu a v keratinocytech diabetiků. Zvýšená exprese a vyplavování trombomodulinu navozené vznikem rány byly v lidských keratinocytech kultivovaných v hyperglykemickém prostředí a v kůži potkanů s experimentálním diabetem potlačeny.

Nyní bylo dokázáno, že suplementace rekombinantního trombomodulinu může u lidských keratinocytů in vitro a u myší s experimentálním diabetem zvýšit expresi TLR-4 a podporovat hojení kožních ran. Tento efekt nebyl prokázán u myší s delecí Tlr4, u nichž bylo zjištěno zpomalené hojení ran. Dalším výsledkem tohoto výzkumu bylo pozorované zvýšení TNF-α, které bylo závislé na dávce glukózy, a snížení exprese TM a TLR-4 při aplikaci TNF-α.

Autoři došli k závěru, že ke snížení exprese trombomodulinu a TLR-4 v hyperglykemickém prostředí, jehož důsledkem je zpomalené hojení ran, dochází pravděpodobně prostřednictvím TNF-α. Podávání rekombinantního trombomodulinu může zvyšovat expresi TLR-4, což by mohlo příznivě ovlivnit hojení ran u diabetiků.

(zza)

Zdroj: Cheng T. L., Lai C. H., Chen P. K., et al. Thrombomodulin promotes diabetic wound healing by regulating toll-like receptor 4 expression. J Invest Dermatol. 2015 Feb 4. doi: 10.1038/jid.2015.32. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#