#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Použití svorek po ortopedických zákrocích je spojeno s vyšším rizikem infekce

20. 9. 2010

Podle výsledků metaanalýzy uvedené v březnu v časopise British Medical Journal stoupá riziko vzniku infekce v ráně po zákrocích v oblasti kloubů s použitím svorek oproti klasickým stehům. S dřívější rehabilitací a tlakem na lékaře ohledně zkrácení doby hospitalizace se metoda uzavření rány po ortopedických zákrocích stává dokonce důležitější než v minulosti.

Podle výsledků metaanalýzy uvedené v březnu v časopise British Medical Journal stoupá riziko vzniku infekce v ráně po zákrocích v oblasti kloubů s použitím svorek oproti klasickým stehům.

S dřívější rehabilitací a tlakem na lékaře ohledně zkrácení doby hospitalizace se metoda uzavření rány po ortopedických zákrocích stává dokonce důležitější než v minulosti, píše Toby O. Smith, BSc, spolu s kolegy z Norfolkské a norwičské univerzitní nemocnice ve Velké Británii. Komplikace týkající se hojení rány jsou jedním z nejčastějších důvodů morbidity po ortopedických zákrocích. Mohou významně prodloužit pobyt v nemocnici nebo vést k rehospitalizaci. Cílem uzavření rány je rychlé zhojení s akceptovatelným kosmetickým výsledkem a zároveň minimalizace rizika komplikací, jako jsou dehiscence či infekce v ráně.

Cílem metaanalýzy bylo porovnání klinických výsledků po ortopedických zákrocích s použitím buď svorek, nebo stehů. Lékaři použili záznamy z Medline, CINAHL, AMED EMBASE, Scopus a Cochranovy databáze ve všech jazycích od roku 1950 do září 2009. Použity byly také bibliografie identifikovaných článků pro další studie.

V 6 publikacích, zahrnujících celkový počet 683 ran, podstoupilo 332 pacientů uzavření rány stehy a u 351 pacientů byly použity svorky. Uzavření rány svorkami po ortopedickém zákroku bylo spojeno s více než trojnásobným rizikem vzniku povrchové kožní infekce ve srovnání s použitím klasických stehů (RR 3,83; 95% CI 1,38–10,68; P = 0,01). Pokud byl analyzován zákrok týkající se pouze kyčelního kloubu, bylo riziko infekce rány zvýšeno čtyřikrát při použití svorek v porovnání se stehy.

Autoři uvádějí, že přestože by ortopedi měli zvážit způsob uzavření rány, v budoucnu budou pro definitivní potvrzení jejich výsledků potřebné velké zaslepené randomizované studie.

Britská ortopedická asociace uvádí, že neexistuje žádný jasný důkaz, který by zavrhoval užití buď svorek, nebo stehů. Pacienti by ovšem měli být informováni, která metoda bude použita. Na základě všech dostupných důkazů by mohlo být použití svorek hůře ospravedlnitelné.

(skl)

Zdroj: BMJ 2010; 340: c1199; doi: 10.1136/bmj.c1199



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#