#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podpora hojení popálenin pomocí obkladů s krevními destičkami

26. 10. 2014

Krevní destičky hrají nezastupitelnou roli při hojení jakéhokoli poranění. Nejenže jsou nezbytné pro koagulaci a zánětlivou fázi, ale hrají důležitou úlohu také ve fázi remodelační. Uvolňují velké množství růstových faktorů a cytokinů, které podporují hojení tkáně. Některé jednotlivé růstové faktory již prokázaly svou účinnost například v hojení diabetických vředů.

Do randomizované kontrolované dvojitě zaslepené studie bylo zapsáno celkem 50 pacientů. Aby byl odstraněn biologický a individuální faktor, každá popálenina byla rozdělena do dvou oblastí – laterální/mediální, proximální/distální – a každá oblast byla ošetřena jinou metodou. Jedna strana se ošetřila obklady s krevními destičkami, u druhé byla použita stříbrná sůl sulfadiazinu. Krytí bylo nanášeno každý den až do úplného zhojení, za což byla považována úplná reepitelizace či granulace tkáně. Střední doba pozorování byla 16 týdnů.

Výsledky ukázaly, že použití destiček podporuje epitelizaci a akceleruje formování granulační tkáně. Ve skupině s destičkami dosáhlo úplného zhojení 90 % (45) pacientů oproti skupině se sulfadiazinem (38 % – 19 pacientů). Zároveň bylo hojení ve skupině s destičkami rychlejší – střední doba úplného zhojení činila 9,5 ± 4,6 dne, v případě skupiny druhé to bylo 12,2 ± 5,4 dne. Navíc nebyly pozorovány žádné vedlejší efekty. Compliance pacientů byla dobrá a všichni pacienti se shodli, že při používání obkladů s destičkami ustupovala i bolest.

Tato studie ukazuje, že destičky jsou opravdu vhodným kandidátem na lokální podporu hojení popálenin. Další studie budou nutné pro optimalizaci léčby, především co se dávkování a frekvence aplikace týče. Velmi pozitivní se zdá fakt, že zatím nebyly nalezeny limitace použití této metody.

(boba)

Zdroj: Maghsoudi H., Nezami N., Mirzajanzadeh M. Enhancement of burn wounds healing by platelet dressing. Int J Burns Trauma. 2013 Apr 18; 3 (2): 96–101. Print 2013.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#