#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nový antimikrobiální peptid účinný v boji proti Acinetobacter baumannii

11. 10. 2010

Antimikrobiální peptid, jenž je fragmentem proteinu nalezeného u určitého typu hmyzu, pomohl urychlit jak hojení ran, tak i odeznění infekce u myší infikovaných Acinetobacter baumannii. Tato gramnegativní bakterie nepředstavuje pro zdravou populaci významné riziko.

Antimikrobiální peptid, jenž je fragmentem proteinu nalezeného u určitého typu hmyzu, pomohl urychlit jak hojení ran, tak i odeznění infekce u myší infikovaných Acinetobacter baumannii. Tato gramnegativní bakterie nepředstavuje pro zdravou populaci významné riziko, avšak u vojáků s popáleninovým úrazem či zraněním způsobeným výbuchem bývá příčinou nejčastějších systémových infekcí.

A právě tito vojáci bývají v rizikových oblastech automaticky dopravováni do vojenských nemocnic, kde se s touto bakterií můžeme setkat na každém kroku. Předpokládá se, že přibližně 40 % chirurgických plášťů či rukavic zdravotnického personálu je zde kontaminováno tímto druhem bakterie. Do kontaktu s infekcí tak přijde kolem 30 až 40 % hospitalizovaných vojáků.

Léčba této infekce, která může vést ke vzniku těžké pneumonie nebo až septického stavu, je však svízelná. V současné době rapidně klesá účinnost užívaných antibiotik jako imipenem nebo kolistin, a to vzhledem k narůstající antimikrobiální rezistenci. Kolistin je navíc vysoce toxický. Tým vědců z Temple University ve Filadelfii v čele s doktorem Otvosem vyvinul skupinu peptidových léků, které byly zatím testovány na myších. Tyto myši byly infikovány bakteriemi Acinetobacter baumannii získanými od kanadských vojáků, kteří se vrátili z Afghánistánu. Výsledkem jejich úsilí se stal účinný peptid, který byl označen jako A3-APO.

Lék podaný v injekční formě působil lépe na redukci počtu bakterií v krvi i místě zranění a byl účinnější než kolistin či imipenem. Rovněž chránil otevřené rány před kontaminací bakteriemi z prostředí. Doktor Otvos považuje produkt svého výzkumu za účinný a méně toxický než ostatní antibiotika. A3-APO se kromě toho jeví být účinným i proti některým druhům rezistentní Escherichia coli. Vědci doufají, že lék se v blízké budoucnosti dostane do fáze klinického testování.

(skl)

Zdroj: J Antimicrob Chemother. Publikováno on-line 1. září 2010. doi: 10.1093/jac/dkq337



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#