#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nocebo efekt – vliv strachu z bolesti na skutečnou bolest během převazu ran

10. 8. 2020

Cílem studie kanadských autorů bylo určit u pacientů s chronickými ranami vliv strachu a očekávání bolesti na bolest skutečně pociťovanou.

Bolest je u pacientů s chronickými ranami běžná, strach z bolesti a očekávání dyskomfortu přitom mají vliv na posléze skutečně pociťovanou bolest (tzv. nocebo hyperalgezie). Během této studie bylo u pacientů před převazem hodnoceno očekávání bolesti s využitím numerické škály o 11 položkách, k hodnocení strachu z bolesti byl použit Six-items State-Trait Anxiety Inventory (STAI-6). Během převazu pak byla bolest hodnocena před odstraněním starého krytí, během výměny krytí, během čistění rány a posléze při pokládání krytí nového.

Do analýzy bylo zahrnuto 96 pacientů. Účastníci udávali nejvíce bolesti při odstranění starého krytí a během čistění rány. Větší negativní očekávání a strach z bolesti během výměny krytí byly spojeny s exsudací rány a nekrotickou tkání. Vztah mezi očekáváním a skutečnou bolestí byl ovlivňován strachem z bolesti.

Očekávání bolesti vyvolává strach, který následně vnímání bolesti zhoršuje. Je proto nutné brát tento fakt při převazech v úvahu. Lékaři by si měli být vědomi vlivu, který mají emoce a očekávání bolesti na celkovou bolest.

(epa)

Zdroj: Woo K. Y. Unravelling nocebo effect: the mediating effect of anxiety between anticipation and pain at wound dressing change. J Clin Nurs. 2015 May 28; doi: 10.1111/jocn.12858. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#