#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nikotin snižuje hladinu prozánětlivých cytokinů u popáleninových traumat

10. 8. 2020

Těžké popáleniny spouští řadu patofyziologických změn, které ohrožují život popálených. Patogeneze popáleninou indukované multiorgánové dysfunkce je v literatuře široce popsána. Základním mechanismem je nerovnováha imunitního systému.

Těžké popáleniny spouští řadu patofyziologických změn, které ohrožují život popálených. Patogeneze popáleninou indukované multiorgánové dysfunkce je v literatuře široce popsána. Základním mechanismem je nerovnováha imunitního systému.

Imunitní reakce na zánětlivé podněty je regulována stimulačními a inhibičními faktory. Při termickém poranění dochází k narušení této rovnováhy a rozvoji nadměrné imunitní reakce se zvýšenou produkcí prozánětlivých cytokinů. Tuto situaci kompenzuje antiinflamatorní reflex, stimulovaný nikotinovými receptory.

Cílem studie publikované v online časopise věnovaném problematice plastické chirurgie ePlasty bylo ověření hypotézy, zda transdermální podání nikotinu snižuje uvolňování prozánětlivých cytokinů po termickém poranění.

Soubor 35 myší byl rozdělen do 7 skupin. Čtyři z těchto skupin byly vystaveny tepelnému poranění zaujímajícímu 30 % tělesného povrchu. Části myší byla přitom aplikována náplast uvolňující transdermálně 1,75 mg nikotinu. Následně byly po 12 a 24 hodinách od poranění zkoumány koncentrace tumor necrosis faktoru alfa (TNF-alfa), interleukinu 1 beta (IL-1beta) a interleukinu 6 (IL-6) v srdcích, játrech a slezinách pokusných zvířat.

Na experimentálním myším modelu se podařilo zjistit, že popáleninové trauma vede k signifikantnímu nárůstu hladiny zánětlivých cytokinů v srdci, játrech a slezině. Skupina, která byla léčená nikotinem, vykazovala menší potraumatickou zánětlivou reakci se signifikantně nižšími hladinami TNF alfa, IL-1 beta a IL-6.

Závěry studie na standardním popáleninovém modelu potvrzují, že stimulace cholinergních nikotinových receptorů se podílí na regulaci efektorových molekul imunitní odpovědi. Další výzkum by měl být zaměřen na nalezení a vyhodnocení potence a mechanismů imunomodulačních efektů tohoto receptorového systému.

(raf)

Zdroj: Claassen L., Papst S., Reimers K. et al. Inflammatory Response to Burn Trauma - Nicotine Attenuates Proinflammatory Cytokine Levels. ePlasty 2014 Dec 19; 14: e46.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#