#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kmenové buňky odvozené z tukové tkáně a hojení ran

7. 12. 2013

Buněčné technologie jsou studovány především pro aplikaci v regenerativní medicíně, a to hlavně pro kosti, ligamenta a kůži. V americké studii byla věnována pozornost kmenovým buňkám odvozeným z tukové tkáně (ASCs – adipose-derived stem cells) a jejich možnému použití pro tvorbu buněčných štěpů (cell sheet) a jejich následnému využití při hojení ran.

ASCs byly izolovány z vyřazené lidské abdominální podkožní tukové tkáně a buněčná síť byla vytvořena na povrchu kultivační misky s fibrinovou membránou. Buněčné štěpy šly pinzetou snadno z misky odloupnout. Testování in vitro obnášelo zhodnocení histochemických vlastností plátků. In vivo testování spočívalo v aplikaci štěpů na kompletní kožní defekty (zasahující do epidermis, dermis i podkožního tuku) na holých myších po dobu 3 týdnů. Byly vytvořeny 3 skupiny. První obdržela jednu vrstvu štěpu, druhá skupina dostala vrstvy tři a třetí skupina byla skupinou kontrolní, bez specifické léčby.

U jedno- i třívrstvého štěpu v barvení hematoxylinem a eosinem byly patrné kompletní extracelulární struktury. Při testování in vivo byla poraněná oblast kontrolována 7., 10., 14. a 21. den od nasazení terapie a byl hodnocen postup hojení. U skupiny myší léčených pomocí ASCs štěpů byly zaznamenány jednoznačně menší plochy poranění v porovnání se skupinou bez terapie, a to ve všech kontrolních bodech kromě 21. dne, kdy bylo hojení u všech tří skupin dokončeno. Při použití třívrstvé terapie bylo patrné významně zlepšené hojení rány v porovnání s jednovrstvou terapií v kontrolních bodech 7., 10. a 14. den. Z toho vyplývá, že ASCs buněčný štěp podporuje buněčnou proliferaci a migraci. Při studování hustoty krevních cév se ukázalo, že ASCs buněčné štěpy lehce zvyšují cévní proliferaci v porovnání s poraněním bez této léčby. Navíc bylo prokázáno vyšší množství nového kolagenu.

ASCs mohou být velmi jednoduše od pacienta získány a vykazují nejvyšší schopnost proliferace a diferenciace, jsou následovány mezenchymálními kmenovými buňkami z kostní dřeně a chrupavky. Tato studie signalizuje, že ASCs buněčné štěpy představují potencionální životaschopný materiál pro hojení hlubokých defektů, zatím alespoň na myších modelech.

(boba)

Zdroj: Lin Y. C. et al. Evaluation of a multi-layer adipose-derived stem cell sheet in a full-thickness wound healing model. Acta Biomater. 2013 Feb; 9 (2): 5243–50.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#