#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jeví pacient známky deprese? Jeho pooperační rány se budou hojit pomaleji

9. 5. 2010

Hojení ran je výrazně zpomaleno u pacientů, kteří vykazují známky deprese. Již dříve se vědci zabývali souvislostí mezi psychickým stavem pacientů a zpomaleným hojením různých kožních zranění a přičítali je zvýšeným hladinám kortizolu.

Hojení ran je výrazně zpomaleno u pacientů, kteří vykazují známky deprese. Již dříve se vědci zabývali souvislostí mezi psychickým stavem pacientů a zpomaleným hojením různých kožních zranění a přičítali je zvýšeným hladinám kortizolu. Protože na rozdíl od kožních ran se v hojení poškození sliznic uplatňují odlišné mechanismy, rozhodli se američtí vědci zjistit, zda bude u pacientů s depresí zpomaleno i hojení ran na sliznici.

Bosch a spol. vybrali s pomocí dotazníků mezi studenty vysoké školy jedince s velmi výraznými depresivními symptomy a pocity osamělosti a studenty, u kterých se tyto projevy neukazovaly. Celkem bylo vybráno 193 jinak zdravých studentů, 98 žen a 95 mužů ve věku 18–31 let. Ti se podrobili experimentu, ve kterém jim byla na horním patře v ústní dutině skalpelem vytvořena ranka o průměru 3,5 mm a hloubce 1,5 mm. Vědci pak v intervalech 24 hodin sledovali, jak se rána hojí.

U studentů byly dále sledovány i další faktory, které by mohly mít vliv na zhojení rány, jako například ústní hygiena, kouření, délka spánku nebo krevní hladiny kortizolu.

Stupně deprese a pocitů osamělosti byly zjišťovány pomocí standardizovaných dotazníků.

Podle očekávání se ve skupině studentů s depresivními symptomy hojily rány na sliznici hůře než ve skupině studentů bez těchto symptomů, a to až 3,5× pomaleji ve srovnání se zjištěným průměrem. Také u jedinců s pocity osamělosti bylo hojení ran výrazně zpomaleno, avšak tato asociace nebyla statisticky významná. Hladiny kortizolu nebyly s rychlostí hojení korelovány, je tedy možné, že na hojení ran na sliznicích má stres menší vliv. To autoři vysvětlují jiným mechanismem hojení sliznic, které se velmi často hojí bez zjizvení, a spíše se přiklánějí k roli parasympatiku.

I když je třeba tyto poznatky dále ověřit, lze už nyní vyslovit hypotézu, že vnitřní pooperační rány se pravděpodobně budou hojit pomaleji u pacientů s depresivní symptomatologií.

(mili)

Zdroj: Bosch J. A., Engeland C. G., Cacioppo J. T., Marucha P. T.: Depressive Symptoms Predict Mucosal Wound Healing. Psychosomatic Medicine 2007; 69: 597–605.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#