#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hydrogely pomůžou zacelit popáleniny III. stupně novou kůží bez jizev

7. 10. 2012

Američtí vědci z Univerzity Johna Hopkinse vyvinuli rosolovitý materiál na bázi hydrokoloidního gelu, který vykazuje skvělé vlastnosti při léčbě závažných popálenin.

Američtí vědci z Univerzity Johna Hopkinse vyvinuli rosolovitý materiál na bázi hydrokoloidního gelu, který vykazuje skvělé vlastnosti při léčbě závažných popálenin.

Hydrogelům patří budoucnost

Nový druh hydrogelu prokázal již při počátečních experimentech na tkáních myší překvapivě slibné hojivé vlastnosti. Závažně popálená kůže, odpovídající III. stupni v klasifikaci popálenin, reagovala na aplikaci hydrogelu dokonalou regenerací. Hojení ran pomocí hydrogelů má obrovský potenciál. Očekává se jeho široké využití u zraněných vojáků, domácích úrazů a jiných příčin popálenin III. stupně. Počítá se i např. s jejich využitím při léčbě diabetiků a jejich chronických ran na nohou.

Čím si hydrogely zasloužily takovou chválu?

Speciálně navržený hydrogel má trojrozměrnou strukturu polymerů na bázi vody. Popáleniny III. stupně ničí kůži od svrchních vrstev až ke svalu. Nový hydrokoloidní gel podporuje proces, při kterém dochází k novotvorbě cév (angiogenezi) a tvorbě všech kožních vrstev, a to včetně vlasových folikulů a kožních mazových žláz. Zánětlivým buňkám je umožněno pomalu hydrogel prostoupit, rozložit a umožnit angiogenezi, jež zabraňuje dalším ischemickým procesům v ráně. Takto dokonalá regenerace tedy vede k vytvoření zdravé kůže ve všech vrstvách a navíc je kůže zcela bez jizev. Proces hojení je díky hydrogelu tak urychlen, že se zkrátí čas potřebný pro tvorbu jizev.

Léčba ran ve velkém i potenciál pro další vylepšení

Hydrogely můžou vytvořit základní kámen pro levnější způsob léčení popálenin, který je lepší než současně dostupná klinická léčba. Lze je také snadno vyrábět ve velkém měřítku. Hydrogely fungují, aniž by obsahovaly nějaká léčiva nebo jiné biologické součásti. Základem pro hojení je pouze prostorová mřížka z vody a polysacharidů. Původně se zamýšlelo rovněž přidání kmenových buněk nebo růstových faktorů do hydrogelu. Nakonec se testovaly účinky jen hydrogelu samotného. Ten se neškodně zcela vstřebává asi po 21 dnech.

(ercp)

Zdroj: Johns Hopkins University: In third-degree burn treatment, hydrogel helps grow new, scar-free skin. Publikováno online. Dostupné z: http://releases.jhu.edu/2011/12/13/in-third-degree-burn-treatment-hydrogel-helps-grow-new-scar-free-skin/



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#