#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hydrofilní gel má pozitivní vliv na uzavírání rány a vzhled jizvy

26. 10. 2017

Pooperační rány vyžadují péči, která umožní bezproblémové hojení rány a také podpoří estetický vzhled jizvy. Volba správného krytí a přípravků na ošetření ran zajišťuje stabilní prostředí pro hojení, zamezuje vstupu infekce do rány a urychluje celkovou dobu hojení. Hydrofilní gel HemaGel coby jeden z přípravků podporujících vlhké hojení ran všechny tyto parametry splňuje a indikován může být na pooperační rány u všech věkových kategorií. Tím ovšem možnosti jeho využití zdaleka nekončí.

Vlhké versus suché hojení

Vlhká terapie, která je dnes preferovaným způsobem péče o akutní i chronické rány, má své kořeny v dávné minulosti. Ve starověku se na rány běžně používal například med, který má schopnost udržovat v ráně vlhké prostředí. S rozvojem průmyslu se ovšem začaly na rány používat sterilní gázy, buničina nebo různá obinadla. Tyto materiály sice mají dobrou savost, ale rána se při jejich používání nadměrně vysušuje. Suché rány se hojí déle a pacienti při léčbě pociťují větší bolesti, protože gáza k ráně snadno přisychá. Při převazech se navíc poškozuje nově vytvořená tkáň, rána se může snáze infikovat a tvoří se nevzhledné jizvy.

Moderní přístup spočívá ve vlhkém hojení

Péče o rány se proto v současnosti soustředí na vlhké hojení – vlhkost podporuje růst buněk, prokazatelně urychluje léčbu a vyžaduje méně převazů.

  • Vlhkost je základním předpokladem pro dobře probíhající granulační a epitelizační fázi hojení.
  • Správně zvolený typ vlhké terapie snižuje riziko macerace rány, nebo naopak jejího vysušení a je pohodlný jak pro pacienta, tak pro ošetřující personál.

Český patent, který se rozšířil do celého světa

Kvalitní péči při vlhkém hojení ran poskytuje přípravek HemaGel, unikátní český patent Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR. Vytvořením tohoto hydrofilního methakrylátového gelu na bázi síťovaného kopolymeru 2-hydroxyethylmethakrylátu navázal výzkumný tým z Akademie věd na práci profesora Otto Wichterleho, který objevil hydrofilní polymery. Ty jsou již od 60. let 20. století známy široké veřejnosti především díky kontaktním čočkám, avšak velkou pozornost odborníků na celém světě si tento materiál opět získal právě v souvislosti s výjimečnými vlastnostmi přípravku HemaGel. Přestože od objevu profesora Wichterleho uplynuly desítky let, jeho práce má výrazný přesah až do současnosti a HemaGel využívají pacienti v desítkách zemí.

Hojení bez vedlejších účinků

Přípravek HemaGel prokázal v rámci klinických zkoušek řadu vlastností klíčových pro kvalitní ošetření ran:

  • Pomáhá udržet v ráně konstantní teplotu a správné pH.
  • Má schopnost vychytávat volné kyslíkové radikály přítomné v místě poranění a brání tak rozvoji zánětu. Chrání ovšem i zdravé buňky a zabraňuje vzniku strupů a krust, které mohou nepříznivě ovlivnit budoucí vzhled jizvy.
  • Gel působí pouze na povrchu rány, nevstupuje do organismu, proto jeho užívání neprovázejí žádné vedlejší účinky. Známy nejsou ani žádné kontraindikace.

Ochrana před infekcí

Při hojení je nutné ochránit ránu před infekcí z vnějšího prostředí. HemaGel tvoří účinnou bariéru, pokud se při aplikaci nanáší s mírným přesahem na zdravou pokožku. Na ránu očištěnou od mechanických nečistot nebo zbytků dříve použitých materiálů se aplikuje tenká vrstva cca 1–2 mm gelu, kryje se sterilním, ideálně nesavým materiálem a následně se fixuje obvazem nebo náplastí. Doporučený interval převazu je zpočátku 24 hodin, prodlužovat se může v závislosti na stavu rány.

Pacienti i zdravotnický personál oceňují rychlost hojení

Vlhké hojení, které tento hydrofilní gel umožňuje, zrychluje proces hojení rány až o 40 %. Benefitem je také okamžitý nástup účinku založený na chemické struktuře, nikoliv na množství vstřebané účinné látky. Možná je i dlouhodobá aplikace gelu, který zvláčňuje novou tkáň, aniž by způsoboval maceraci rány. Široké spektrum indikací zahrnuje kromě pooperačních ran také odřeniny, řezné rány, dekubity či bércové vředy.

(pak)

Zdroje:

  1. Junker J. P., Kamel R. A., Caterson E. J., Eriksson E. Clinical impact upon wound healing and inflammation in moist, wet, and dry environments. Adv Wound Care (New Rochelle) 2013; 2 (7): 348–356.
  2. HemaGel. Posouváme možnosti vlhkého hojení... Dostupné na: www.hemagel.cz

Informace pro laickou veřenost najdete na www.hojeni-ran.cz.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#