#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Holistický přístup v léčbě chronických ran

6. 6. 2010

Holistická péče o pacienta, která se nesoustředí pouze na symptomy, ale komplexně na celého člověka, se dostává do popředí zájmu zdravotníků již několik let. V posledních letech v této souvislosti vzrůstá i povědomí o míře bolesti u pacientů s chronickými, nehojícími se ranami. Pochopitelně nejvíce zájmu u těchto pacientů se soustřeďuje na výměnu krycího materiálu.

Holistická péče o pacienta, která se nesoustředí pouze na symptomy, ale komplexně na celého člověka, se dostává do popředí zájmu zdravotníků již několik let. V posledních letech v této souvislosti vzrůstá i povědomí o míře bolesti u pacientů s chronickými, nehojícími se ranami. Pochopitelně nejvíce zájmu u těchto pacientů se soustřeďuje na výměnu krycího materiálu. Zdravotníci ovšem musí pamatovat na to, že výměna krytí rány je pouze jedna část z celkové péče o pacienta a jeho defekt. Měli by dbát na celkové zhodnocení procesu hojení a bolestivosti rány. Jedině tak je umožněna spolupráce mezi pacientem a zdravotníkem, která dovoluje ovlivnit nehojící se defekt.

Předpokládá se, že prevalence bolesti u pacientů s chronickými ranami má signifikantní dopad na kvalitu jejich života. Bolest je přitom jeden ze symptomů, který přináší nejvíce úzkosti. Výskyt bolesti u pacientů s venózními vředy a vředy venózně-ischemickými udává přibližně 50 % z nich. Polovina z tohoto množství pak užívá analgetika jako součást léčby.

V minulosti bylo dokončeno pouze limitované množství studií týkajících se bolesti u chronických ran. Většina výzkumu se soustředí na bolest související s výměnou obvazového krytí, což je považováno za zdroj největší bolesti. Je pochopitelné, že tento výkon je hodný toho, aby mu byla věnována patřičná pozornost. Pacienti s bércovými vředy jsou většinou staršího věku a mají obzvláště slabou, jemnou kůži. Odstranění krytí přilnutého k ráně může být tou nejbolestivěji vnímanou procedurou.

V kontextu holistické péče by lékaři měli brát zřetel na to, že odstranění krytí je součástí celkového plánu ovlivnění bolesti. Odstranění obvazového krytí můžeme zařadit mezi tzv. cyklickou akutní bolest rány, protože je to pravidelný výkon prováděný zdravotníkem. Dalšími dvěma druhy bolesti jsou ovšem tzv. necyklická akutní bolest rány, která se objevuje při občasné manipulaci s ránou, jako je např. debridement, a chronická bolest rány. Při ní je přítomna trvalá bolest i tehdy, když s ránou není manipulováno. Na žádný z těchto typů bolesti by nemělo být při péči o ránu zapomínáno.

(skl)

Zdroj: Wounds 2005; 17 (3): 55–57.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#