#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hojení análních fisur urychlí čípky a gel

1. 2. 2018

Anální fisury postihují především pacienty ve středním věku a obě pohlaví jsou zastoupena rovnoměrně. Přestože se drobné akutní fisury v 80 % případů zahojí samy, vhodná péče uleví od akutních potíží a umožní řádné diagnostické vyšetření.

Akutní a chronické fisury

Anální fisury, které přetrvávají méně než 6 týdnů se považují za akutní, po uplynutí tohoto období je fisura hodnocena jako chronická. K rizikovým faktorům pro přechod do chronického stadia patří zánětlivá střevní onemocnění, abnormality v oblasti konečníku a dlouhodobá zácpa.

Diagnostika análních fisur

Anální fisury jsou pro pacienty značně nepříjemné zejména kvůli bolestem a palčivým pocitům, jež provázejí defekaci a přetrvávají několik minut až hodin po vyprázdnění. Přibližně 70 % pacientů pozoruje jasně červenou krev na toaletním papíře nebo na stolici, výraznější krvácení není pro anální fisury typické. Diagnostika je u akutních fisur většinou založena právě na popisu symptomů a šetrném digitálním rektálním vyšetření. Anoskopie, která přesně určí rozsah poškození tkáně a umístění fisury, je pro pacienty v akutním stadiu bolestivá a mnohdy špatně tolerovaná.

Možnosti podpory hojení

Podpora hojení anální fisury v akutním stadiu má význam nejen vzhledem k úlevě od bolesti a usnadnění vyprazdňování, ale i kvůli co nejrychlejšímu naplánování dalších vyšetření, která potvrdí či upřesní diagnózu.

Vhodným přípravkem jsou čípky obsahující síťovaný kopolymer 2-hydroxyethylmethakrylátu s polymerně vázanými stíněnými aminoskupinami, které urychlují hojení až o 50 %, snižují bolestivost rány a jsou bezpečné pro těhotné i kojící ženy. Čípky dobře doplňuje gel se stejnou účinnou látkou, který usnadní zavádění čípků a zároveň zabraňuje vstupu infekce do rány.

Kromě pacientů s análními fisurami mohou čípky HemaGel Procto využívat také pacienti po operaci hemoroidů, u nichž přispějí k dohojení a rychlejší rekonvalescenci.

Podpůrná režimová opatření

Čípky se zavádějí do konečníku většinou 1× denně, ideálně po stolici. Pro pacienty je jejich užívání velmi komfortní, neboť čípky nešpiní spodní prádlo a mohou se užívat zároveň s další medikací. Pacient by měl zároveň dodržovat režimová opatření, jako je dostatečný příjem vlákniny, pitný režim a pečlivá hygiena po stolici. Bez ohledu na stadium anální fisury je důležité dbát také o pravidelné vyprazdňování.

(pak)

Zdroje:
1. Poritz L. S. Anal Fissure. Medscape Drugs & Diseases > General Surgery 2017 Dec 15. Dostupné na: https://emedicine.medscape.com/article/196297-overview
2. Oficiální stránky HemaGel. Dostupné na: www.hemagel.cz

Informace pro laickou veřenost najdete na www.hojeni-ran.cz.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#