#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efekt vysokonapěťové pulzní stimulace u léčby dekubitů potvrzen

3. 6. 2012

Dekubity vznikají na základě dlouhodobého tlaku na tkáň mezi kostním výčnělkem a podkladem. Dochází k okluzi kapilár a ischemii tkáně. Proleženiny jsou častým problém zejména u starších pacientů a pacientů upoutaných na invalidní vozík či lůžko.

Dekubity vznikají na základě dlouhodobého tlaku na tkáň mezi kostním výčnělkem a podkladem. Dochází k okluzi kapilár a ischemii tkáně. Proleženiny jsou častým problém zejména u starších pacientů a pacientů upoutaných na invalidní vozík či lůžko.

Výsledkem neléčených dekubitů je poškození i hlouběji položených tkání (tukové vrstvy, fascie, svaly i kosti). Nevhodně léčené proleženiny mohou vést až k vážným komplikacím, jako je osteomyelitida, septikemie či v extrémních případech i smrt. Terapie představuje velkou finanční zátěž pro zdravotnický systém i samotného pacienta. Snahou lékařů je proto léčbu co nejvíce zefektivnit a urychlit.

Cílem citované studie bylo ověření účinnost vysokonapěťové jednofázové pulzní stimulace (high voltage monophasic stimulation, zkr. HVMS) v léčbě dekubitů. Pokus zahrnoval 58 pacientů s proleženinami, kteří byli rozděleni do 2 srovnávacích skupin. Obě skupiny (A i B) byly léčeny farmakologicky za užití lokálních koupelí v hypermanganu draselném, obkladů s fibrolanem, iroxolem, kolistinem a vlhkého krytí napuštěného desetiprocentním roztokem chloridu sodného. Pacientům ve skupině A byla navíc indikována i terapie HVMS (100 µs, 100 Hz, 100 V) a to 1× denně 5 dní v týdnu po dobu 6 týdnů.

Celkově došlo k vyhojení 8 z 29 dekubitů u skupiny A, u skupiny B se jednalo pouze o 4 proleženiny z 29. Relativní změny v celkové ploše dekubitů byly 85,38 % ve skupině A versus 40,08 % u skupiny B. Změny délky (71,22 % skupina A versus 30,38 % skupina B), šířky (76,09 % skupina A versus 32,48 % skupina B), celkového objemu (20,69 % skupina A versus 9,39 % skupina B) a Gilman indexu (0,64 cm u skupiny A versus 0,28 cm u skupiny B) ukazovaly na vyšší účinnost hojení dekubitů kombinací farmakologické léčby a HVMS (P ≤ 0,001). V budoucnu lze tedy očekávat, že se léčba proleženin obohatí o použití HVMS.

(msd)

Zdroj: Andrzej Franek, et al. Effect of High Voltage Monophasic Stimulation on Pressure Ulcer Healing: Results From a Randomized Controlled Trial. Wounds research. Publikováno online dne 1. 11. 2011.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#