#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cytotoxický vliv obvazového materiálu se stříbrem na fibroblasty diabetiků

26. 8. 2014

Velké množství obvazového materiálu na bázi stříbra je s oblibou využíváno zejména při hojení ran rizikových ohledně vzniku infekce, a to včetně ran přítomných u syndromu diabetické nohy. Názory na případnou toxicitu takovýchto obvazových materiálů jsou nicméně pořád kontroverzní.

Velké množství obvazového materiálu na bázi stříbra je s oblibou využíváno zejména při hojení ran rizikových ohledně vzniku infekce, a to včetně ran přítomných u syndromu diabetické nohy. Názory na případnou toxicitu takovýchto obvazových materiálů jsou nicméně pořád kontroverzní. Červnové vydání International Wound Journal přineslo zajímavé výsledky studie, která měla za cíl objektivně zhodnotit cytotoxicitu obvazového materiálu s obsahem stříbra na lidské fibroblasty u diabetiků.

Lidské fibroblasty diabetiků byly získány z kůže čtyř pacientů s diabetickými bércovými vředy a následně kultivovány. Efekt jednotlivých produktů s obsahem stříbra (Aquacel Ag, Acticoat*Absorbent, Medifoam Ag, Biatain Ag and PolyMem Ag) a srovnatelného materiálu bez stříbra na morfologii, proliferaci a syntézu kolagenu kultivovaných lidských diabetických fibroblastů byl porovnáván in vitro. Navíc byly extrakty všech obvazových materiálů testovány za účelem určení vlivu ostatních chemických komponent nalezených v materiálu na celkovou cytotoxicitu. Diabetické fibroblasty kultivované s materiálem bez stříbra získaly typický dendritický a fusiformní tvar, avšak pokud byl použit materiál s obsahem stříbra, diabetické fibroblasty se nepřizpůsobily typické morfologii.

U diabetiků vedly všechny testované materiály s obsahem stříbra ve srovnání s materiálem bez něj ke snížení viability fibroblastů o 54–70 % a snížení syntézy kolagenu o 48–68 %. Materiál s obsahem stříbra signifikantně změnil buněčnou morfologii a snížil buněčnou proliferaci i syntézu kolagenu diabetických fibroblastů. Používání obvazového materiálu s obsahem stříbra by proto mělo být při hojení ran u diabetiků využíváno s jistou opatrností.

(mik)

Zdroj: Zou S. B., Yoon W. Y., Han S. K., et al. Cytotoxicity of silver dressings on diabetic fibroblasts. Int Wound J. 2013 Jun; 10 (3): 306–12; doi: 10.1111/j.1742-481X.2012.00977.x.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#