#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chronické rány jsou zdravotním problémem

30. 6. 2020

Chronické rány jsou společným problémem pacientů, zdravotnických pracovníků i celého veřejného zdravotního systému. Následující přehledový článek shrnuje základní charakteristiky chronických ran.

S ohledem na průběh hojení rozlišujeme rány akutní a chronické. Jako chronická je rána označena poté, co její hojení probíhá déle, než bylo očekáváno s ohledem na její etiologii a lokalizaci. Chronické rány mohou být typické nebo atypické. Až 95 % chronických ran jsou rány typické, které jsou tvořeny převážně ischemickými a neurotrofickými vředy, ranami v rámci syndromu diabetické nohy a dekubitálními vředy. Zhruba 80 % chronických ran je lokalizováno na dolních končetinách a jsou výsledkem chronické žilní insuficience, 5–10 % chronických ran je arteriální etiologie, zbytek je většinou původu neuropatického.

Chronické rány významně snižují kvalitu života postižených, kteří potřebují neustálou péči, rány jsou bolestivé a často vedou k imobilitě pacienta. Typicky jsou postiženi starší pacienti – chronické rány na dolních končetinách postihují 0,6–3 % lidí nad 60 let, což se s věkem nad 80 let zvyšuje až na 5 %. Nebezpečím chronických ran je jejich socioekonomický dopad, protože v budoucnu jimi budou trpět 1–2 % západní populace. Péče o chronické rány spotřebovává velkou část finančních prostředků na zdravotní péči, ve vyspělých zemích se udává částka 2–4 % výdajů na zdravotnictví.

Chronické rány jsou celospolečenským problémem. Jejich léčba vyžaduje multidisciplinární přístup. Snahou je maximálně efektivní léčba, která ale zároveň bude co nejjednodušší a bezbolestná pro pacienta a nákladově efektivní pro systém zdravotnictví.

(epa)

Zdroj: Situm M., Kolić M., Redzepi G., Antolić S. Chronic wounds as a public health problem. Acta Med Croatica. 2014 Oct; 68 Suppl 1: 5–7.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#