#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Břišní jizvy a hojení rány po abdominoplastice

13. 11. 2011

Břišní jizvy mohou vést ke zhoršení hojení rány po abdominoplastice. Danou problematikou se blíže zabývala retrospektivní studie provedená lékaři z The Johns Hopkins Medical Intitutions v USA.

Břišní jizvy mohou vést ke zhoršení hojení rány po abdominoplastice. Danou problematikou se blíže zabývala retrospektivní studie provedená lékaři z The Johns Hopkins Medical Intitutions v USA. Ta totiž hodnotila všechny abdominoplastiky provedené během 10 let (n = 420). K dalším sledovaným parametrům patřily věk, pohlaví, body mass index (BMI), kouření v anamnéze, zdravotní anamnéza, předchozí břišní jizvy a postoperační komplikace (serom a komplikované hojení ran).

Chí-kvadrátovým testem byla prokázána signifikantní spojitost mezi jakoukoliv předchozí břišní jizvou a komplikacemi s hojením rány (p = 0,009), a to zejména v případě subkostálních jizev (p = 0,003). Multivariační analýza však tuto souvislost nepotvrdila, nicméně prokázala, že vyšší hodnota BMI představovala významné riziko komplikovaného hojení rány. Nebyly nalezeny signifikantní rozdíly v komplikacích při hojení rány po laparoskopické či otevřené operaci.

Autoři studie prokázali, že s každým vzestupem BMI o jednu jednotku došlo k vzestupu rizika komplikovaného hojení rány o 6 % (p = 0,001). V průběhu studie byl při hojení zaznamenán značný počet komplikací (18,3 %), což bylo nejpravděpodobněji způsobeno výběrem sledované kohorty pacientů. V době zákroku se totiž průměrná hodnota BMI pacientů sledované kohorty pohybovala kolem 33. Studie se navíc účastnili i někteří morbidně obézní pacienti (maximální hodnota BMI byla 88), ale žádní pacienti s podváhou (nejnižší hodnota BMI byla 19,5).

Výsledky studie tedy potvrdily již existující předpoklad, že u pacientů s vyšší hodnotou BMI lze očekávat i vyšší počet komplikací hojení rány.

(skl)

Zdroj: Shermak M. A., Mallalieu J., Chang D.: Do preexisting abdominal scars threaten wound healing in abdominoplasty? Eplasty. 2010 Jan 18; 10: e14.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#