#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bandáž, která dodává kyslík a brání vysoušení, pro léčbu špatně se hojících ran

17. 3. 2013

Vědci z Chicagské univerzity experimentálně otestovali tzv. mikrofluidní bandáž, která lokálně zvyšuje přísun kyslíku do špatně se hojících ran a zároveň brání jejich vysoušení. Při použití této ekonomicky velmi dostupné bandáže prokázali rychlejší vyzrávání kolagenu.

Obnova okysličení špatně se hojících ran s poškozenou mikrocirkulací může zlepšit hojení. Kromě hyperbarických kyslíkových komor se používá lokální aplikace kyslíku na ránu, která je levnější a pro pacienta pohodlnější. Výsledky lokální aplikace kyslíku jsou ale nejednotné a jsou spojeny s nežádoucím vysycháním tkáně.

Proto byla vyvinuta bandáž, která umožňuje kontrolovaný lokální přísun kyslíku do rány a současně brání jejímu vysoušení. Kyslík je dodáván mikrofluidní difuzí a jeho přísun lze regulovat od 0 do 100 % během 60 sekund. Tato bandáž je pevně přilepena kolem okrajů rány a udržuje tak potřebnou vlhkost.

Průnik kyslíku z mikrofluidní bandáže do tkání byl ověřen za použití agaru a in vivo ran. Autoři použili bandáž s přísunem kyslíku na 8milimetrových ranách připravených excizí u diabetických myší. Prokázali rychlejší vyzrávání kolagenu na spodině rány. Změny v celkovém množství kolagenu, mikrocirkulaci a epitelializaci byly jen hraniční.

Testování mikrofluidní bandáže, která dodává do rány kyslík a zároveň brání vysoušení, ukázalo zlepšení parametrů hojení rány pod její spodinou. Díky snadné výrobě této bandáže by se mohlo v budoucnu jednat o finančně dostupnou a praktickou metodu při léčbě špatně se hojících ran.

(zza)

Zdroj: Lo J. F., Brennan M., Merchant Z., Chen L., et al. Microfluidic wound bandage: Localized oxygen modulation of collagen maturation. Wound Repair Regen. 2013 Feb 25; doi: 10.1111/wrr.12021. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#