#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aplikace acelulárních kožních xenoimplantátů v celé tloušťce popáleniny kůže

10. 5. 2016

Prasečí kůže je strukturou podobná lidské pokožce, stejně tak její složení včetně obsaženého kolagenu. V procesu hojení ran (obnovy buněk a krevních cév) hrají kožní náhražky vůdčí roli. Podporují regeneraci tkáně, redukci hyperplastických jizev a zlepšení kvality hojení.

V roce 1995 Stephen A. Livesey objevil acelulární dermální matrix (ADM), kdy se za použití fyzikálních a chemických procesů odstraní alogenní buněčná komponenta z kůže. ADM má tu vlastnost, že důkladně splyne s ránou a podporuje proliferaci fibroblastů v okolí přirozené tkáně.

Cílem níže prezentované studie bylo prozkoumat klinickou hodnotu prasečích acelulárních kožních štěpů (ADX) v kombinaci s autologním částečným štěpem (split-thickness) a čistým autologním částečným kožním štěpem (pure split-thickness) použitých u popálenin a jizev. Celkem 30 pacientů s hlubokými popáleninami postihujícími celou tloušťku kůže a po prodělané escharotomii bylo náhodně rozděleno do pokusné (split-thickness autoštěp) a kontrolní (pure split-thickness autoštěp) skupiny. Pacienti byli léčeni odděleně prasečím xenoštěpem v kombinaci s autologním split-thickness nebo čistým autologním split-thickness kožním štěpem.

Změny ve vzhledu a procesu hojení

Vzorky z obou skupin byly pozorovány pomocí světelné a elektronové mikroskopie. Nebyla patrná žádná nápadná rejekce transplantovaného povrchu rány. Ve srovnání s kontrolní skupinou byly rány hladké, nevykazovaly žádné kontraktury, naopak byla popisována pružná pokožka. Transplantát dobře splynul a vykazoval jasnou a kontinuální bazální membránu, jakož i strukturu pokožky: zralou vrstvu stratum corneum, rozšířené papily, jednotnou strukturu dermálních kolagenových vláken a několik krevních kapilár.

Metoda kombinující ADM a split-thickness autologní štěp vykázala ve srovnání s kontrolní skupinou zlepšení makroskopického vzhledu a funkční regeneraci. Kombinace ADM a autologních split-thickness štěpů, aplikovaných v případě hlubokých popálenin a jizevnatých ran, může vyvolat regeneraci tkání cestou cílící na dermis. Metoda má značnou klinickou hodnotu.

Závěr

Závěrem lze konstatovat, že transplantát z ADX a split-thickness kožního štěpu je ideálním postupem při řešení hlubokých popálenin a jizevnatých ran.

(ave)

Zdroj: Chen X., Feng X., Xie J. et al. Application of acellular dermal xenografts in full-thickness skin burns. Exp Ther Med 2013 Jul; 6 (1): 194–198; doi: 10.3892/etm.2013.1114.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#