#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aloe vera urychluje hojení popálenin

11. 4. 2010

Léčivá schopnost gelu z aloe vera je všeobecně známá z lidového léčitelství v zemích, kde se rostlina vyskytuje volně v přírodě. Byly dokonce publikovány i studie na zvířatech, kde se opakovaně prokazovala schopnost aloe urychlovat hojení ran. Jak je na tom hojení popálenin u lidí?

Léčivá schopnost gelu z aloe vera je všeobecně známá z lidového léčitelství v zemích, kde se rostlina vyskytuje volně v přírodě. Byly dokonce publikovány i studie na zvířatech, kde se opakovaně prokazovala schopnost aloe urychlovat hojení ran. Jak je na tom hojení popálenin u lidí? To se rozhodli zjistit thajští vědci. Provedli review dostupných kontrolovaných klinických studií, ve kterých byly hodnoceny účinky aloe vera u popálenin. A došli k zajímavým výsledkům.

Celkem byly do shrnutí zařazeny 4 studie – dvě provedené v Thajsku, další v Indii a Číně. To vše jsou země, kde je tato surovina hojně dostupná a kde jsou s ní i největší zkušenosti. Tři ze zahrnutých studií byly randomizované. Hlavním měřítkem účinnosti gelu byla doba do zhojení popáleniny a stupeň epitelizace při sledování po určité době od úrazu. V naprosté většině šlo o popáleniny prvního a druhého stupně zapříčiněné vysokými teplotami, v jednom případě elektrickým proudem. Aloe byla aplikována ve formě gelu, krému nebo prášku a překryta vazelínou. V kontrolních skupinách byli pacienti léčeni lokálně antibiotiky (sulfadiazin, neomycin B) nebo byla oblast pouze překryta gázou napuštěnou vazelínou.

Aloe urychluje hojení o 8 dní

Za použití gelu aloe vera bylo hojení popálenin urychleno v průměru o 8 dní, u kontrolních skupin s neomycinem trvalo hojení 31 dní a při použití samotné vazelíny 18 dní. I ve studiích, kde se jako kritérium zhojení použila míra epitelizace, bylo použití aloe vera úspěšnější (95% epitelizace u aloe vera, 83% u sulfadiazinu).

Aloe je nejen účinná, ale i bezpečná

Ve dvou studiích zahrnutých do review byly sledovány i nežádoucí účinky. Ty zahrnovaly hlavně podráždění nebo svědění a přechodnou bolestivost. Vyskytovaly se v přibližně stejné incidenci jak ve skupině léčené za použití aloe, tak i v kontrolních skupinách, kde byl použit sulfadiazin a vazelína.

Z publikovaného review jasně vyplývá, že použití gelu s aloe vera prokazatelně urychluje hojení popálenin ve srovnání s konvenční léčbou antibiotiky nebo gázou napuštěnou vazelínou. Zatím žádná studie nesrovnávala gel aloe vera s vlhkým hojením ran za použití nejmodernějších preparátů.

(mili)

Zdroj: Maenthaisong R., Chaiyakunapruk N., Niruntraporn S., Kongkaew C.: The efficacy of aloe vera used for burn wound healing: a systematic review. Burns 2007; 33 (6): 713–8.



Štítky
Dětská chirurgie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#