#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

TFPI obsažený v koncentrátu aktivovaného protrombinového komplexu může snižovat jeho efektivitu u nemocných s těžkou hemofilií a inhibitorem

23. 3. 2015

U některých pacientů s hemofilií, kteří vyvinuli inhibitor, lze pozorovat nedostatečnou odpověď na denní podávání koncentrátu aktivovaného protrombinového komplexu (aPCC). Podstata této skutečnosti není zcela známá. Autoři z Japonska se tímto problémem zabývali blíže. Blíže zkoumali případy z vlastní praxe.

U některých pacientů s hemofilií, kteří vyvinuli inhibitor, lze pozorovat nedostatečnou odpověď na denní podávání koncentrátu aktivovaného protrombinového komplexu (aPCC). Podstata této skutečnosti není zcela známá. Autoři z Japonska se tímto problémem zabývali blíže. Blíže zkoumali případy z vlastní praxe. Výzkum vedl k závěru, že inhibitor cesty tkáňového faktoru (TFPI) obsažený v aPCC může u některých nemocných oslabovat efektivitu tohoto komplexu.

U jednoho pacienta při nedostatečné účinnosti aPCC nasadili terapii rekombinantním faktorem VII (rFVIIa), která byla účinnější. Současně ale pozorovali, že odpověď pacienta na aPCC se zlepšila v průběhu přibližně dvou týdnů. Test generace trombinu s tkáňovým faktorem jako iniciátorem ukázal prodloužený lag-time a snížené maximum tvorby trombinu (peak). Další test byl zaměřen na vyšetření plazmatického volného TFPI. Tento byl zvýšen po infuzi aPCC, ale jeho hladina se neměnila po podání rFVIIa. Hladiny TFPI klesly zpět k normě v průběhu 2–3 týdnů. Vyšetření vzorků plazem získaných od pacientů jak se špatnou, tak i dobrou odpovědí na aPCC a dále od pacientů s dobrou odpovědí na podání rFVIIa ukázaly, že hladiny volného TFPI jsou zvýšené v obou skupinách nemocných, kterým byl podáván aPCC, ale toto nebylo pozorováno u nemocných léčených rFVIIa. Hladiny TFPI měřené před podáním aPCC i po něm pak byly vyšší u nemocných neodpovídajících optimálně na aPCC oproti těm, u nichž byl efekt aPCC dobrý.

Autoři uzavírají, že TFPI obsažený v aPCC snižuje generaci trombinu. Snížená účinnost léčby aPCC tedy může být vztažena k TFPI aktivitě.

(eza)

Zdroj: Ogiwara K. et al. Tissue factor pathway inhibitor in activated prothrombin complex concentrates (aPCC) moderates the effectiveness of therapy in some severe hemophilia A patients with inhibitor. Int J Hematol 2014 May; 99 (5): 577–87; doi: 10.1007/s12185-014-1572-4



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#