#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Role trombopoetinových agonistů v indukci imunitní tolerance u ITP

9. 2. 2015

Imunitní trombocytopenie (ITP) je autoimunním onemocněním, které je způsobené přítomností autoprotilátek typu IgG. Trombopoetin (TPO) je glykoproteinový receptorový agonista. Ukázalo se, že TPO je schopen indukovat vzestup trombocytů u pacientů s ITP. Předpokládá se, že TPO urychluje produkci destiček a přitom neovlivňuje autoimunní podstatu patogeneze nemoci. Nicméně někteří pacienti s ITP dosáhli setrvalého návratu počtu trombocytů i po ukončení léčby pomocí TPO. Může tedy ITP skutečně ovlivňovat autoimunitní etiologii ITP?

Imunitní trombocytopenie (ITP) je autoimunním onemocněním, které je způsobené přítomností autoprotilátek typu IgG. Trombopoetin (TPO) je glykoproteinový receptorový agonista. Ukázalo se, že TPO je schopen indukovat vzestup trombocytů u pacientů s ITP. Předpokládá se, že TPO urychluje produkci destiček a přitom neovlivňuje autoimunní podstatu patogeneze nemoci. Nicméně někteří pacienti s ITP dosáhli setrvalého návratu počtu trombocytů i po ukončení léčby pomocí TPO. Může tedy ITP skutečně ovlivňovat autoimunitní etiologii ITP?

Vědci se zaměřili na mechanismy zahrnuté v dosažení trvalého stabilního počtu trombocytů ve smyslu zotavení (recovery). Hodnotili efekt krátkodobého podávání TPO u myšího modelu ITP. Tento model byl vytvořen s deplecí FOxp3+ T-regulačních buněk. Po léčbě trombopoetinovým přípravkem bylo dosaženo zotavení počtu trombocytů, kompletního potlačení produkce prodidestičkových protilátek i potlačení T-buněčné odpovědi na destičkové autoantigeny. TPO léčba také podpořila periferní indukci Foxp3+ T-regulačních buněk.

Toto sledování myších modelů ukázalo, že trombopoetické přípravky jsou schopné indukovat imunitní toleranci destičkových autoantigenů, a jsou tedy schopné suprimovat autoimunní podstatu patogeneze ITP.

(eza)

Zdroj: Nishimoto T. et al. Induction of immune tolerance to platelet antigen by short-term thrombopoietin treatment in a mouse model of immune thrombocytopenia. Int J Hematol 2014 Oct; 100 (4): 341–4; doi: 10.1007/s12185-014-1661-4



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#