#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Operační výkony s FEIBA – výsledky studie SURF

15. 2. 2013

Chirurgické výkony u pacientů s hemofilií a inhibitorem jsou vždy provázené vysokým rizikem krvácení. Cílem je tedy zajištění efektivního srážení krve.

Chirurgické výkony u pacientů s hemofilií a inhibitorem jsou vždy provázené vysokým rizikem krvácení. Cílem je tedy zajištění efektivního srážení krve. Jedním z prostředků, které mohou zajistit dobrou hemostázu, je FEIBA (Factor VIII Inhibitor Bypassing Activity). Zkušenosti s touto léčivou látkou při operacích a její perioperační účinnost jsou však relativně limitované.

Proto byla otevřena studie, která se touto otázkou zabývá – SURF studie (SURgical interventions with FEIBA). Cíle studie zahrnují zejména hemostatickou účinnost, bezpečnost a ztráty krve při operačních výkonech hemofiliků s inhibitorem, které byly zajištěny podáváním léku FEIBA. Dosud je do registru zaznamenáno 35 operací, které proběhly v 19 různých centrech, a to u pacientů s vrozenou hemofilií A či B a získanou hemofilií A.

Riziko krvácení bylo vysoké v 37,1 % (13/35) výkonů, středně vysoké v 25,7 % (9/35) a mírné v 37,1 % (13/35) výkonů. Z důvodů nedodržení všech požadavků studie byl jeden výkon se středně vysokým krvácivým rizikem z analýzy vyřazen.

Dosažení "dobré" či "výborné" hemostázy bylo dosaženo v 91,23 % chirurgických výkonů, v 8,8 % pak byla hemostáza označena jako "docela dobrá". Celkem bylo zaznamenáno 12 nežádoucích událostí (AE) a 3 z nich splnily kritéria pro závažné AE (SAE). Z 3 SAE nicméně 2 nebyly ve vztahu k léčbě přípravkem FEIBA. Poslední SAE bylo vytvoření sraženiny v arteriovenózní fistuli a toto bylo označeno jako SAE v možném vztahu k léčbě.

Tato prospektivně vedená studie potvrzuje, že FEIBA je bezpečná a efektivní v zajištění operačních výkonů u pacientů s hemofilií a získaným inhibitorem.

(eza)

Zdroj: Négrier C. et al. SURgical interventions with FEIBA (SURF): international registry of surgery in haemophilia patients with inhibitory antibodies. Haemophilia – publikováno online dne 3. ledna 2013; doi: 10.1111/hae.12080



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#