#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nízkonákladová průmyslová výroba koagulačního faktoru IX pro indukci orální tolerance u hemofilie B

14. 9. 2016

Hemofilie je X-vázané onemocnění způsobené mutacemi v koagulačních faktorech VIII (hemofilie A) nebo IX (hemofilie B). V současné době se pacienti s hemofilií léčí substitucí deficitního faktoru připraveného rekombinantní technologií nebo podáváním koncentrátu faktoru získaného z plazmy.

Úvod

U 20−30 % pacientů s hemofilií A a přibližně 5 % pacientů s hemofilií B se vyvinou inhibiční protilátky (inhibitory), které výrazně komplikují léčbu a zvyšují nemocnost a úmrtnost. Z tohoto důvodu je nutná indukce imunitní tolerance podávaného faktoru. Současné klinické protokoly využívají velmi časté podávání vysokých dávek faktoru po delší období (od měsíců po více než jeden rok), náklady na takovou léčbu jsou ovšem extrémně vysoké. V rámci snahy o řešení této naléhavé potřeby se američtí vědci zabývali vývojem orální tolerance pomocí koagulačních faktorů enkapsulovaných (uzavřených) v rostlinných buňkách.

Indukce tolerance fúzním FIX-CTB

Inhibitory u hemofilie B je náročné odstranit kvůli riziku anafylaktické reakce nebo rozvoje nefrotického syndromu. Pro řešení této potřeby byl vytvořen faktor IX fúzovaný s transmukózním nosičem (CTB) v komerčně pěstovaném salátu (kultivar Simpson Elite). Kultivace se prováděla pomocí druhově specifických chloroplastových vektorů. Fúze zajišťuje vysoce efektivní zacílení imunitního systému na indukci orální tolerance. CTB se váží na gangliosidové receptory GM1 na membránách střevních epitelových buněk a na dendritických buňkách.

Bezpečnost podávání CTB lidem již byla prověřena a dnes je používají stovky milionů lidí po celém světě. Rozsáhlé preklinické hodnocení ukázalo, že rekombinantní ani fúzní CTB nepůsobí patologické změny v tenkém střevu ani nezvyšují cévní permeabilitu. Ve studii na myších modelech byla úspěšná indukce tolerance orální cestou pozorována u všech testovaných dávek. 

Závěr

Tento nový přístup je vysoce efektivní, cenově výhodný a šetrný k životnímu prostředí i při průmyslové výrobě oproti současným léčivým přípravkům.

(ave)

Zdroj: Su J., Zhu L., Sherman A. et al. Low cost industrial production of coagulation factor IX bioencapsulated in lettuce cells for oral tolerance induction in hemophilia B. Biomaterials 2015 Nov; 70: 84−93, doi: 10.1016/j.biomaterials.2015.08.004.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#