#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nesteroidní protizánětlivá medikace u hemofiliků

29. 2. 2016

Bolesti a záněty kloubů jsou u nemocných trpících hemofilií poměrně časté. Léčba bolesti je v tomto případě nelehkým úkolem, neexistují totiž ideální protizánětlivá analgetika, která by hemofilikům plně vyhovovala. Jak tedy nakládat s léky, které máme k dispozici?

Typickými léčivy užívanými v terapii kloubní bolesti a zánětů různého původu jsou nesteroidní protizánětlivá léčiva (NSAIDs), inhibitory cyklooxygenázy (COX). Jsou široce užívány v klinické praxi, protože mají poměrně dobrý efekt jak protizánětlivý, tak analgetický, jejich nejvýznamnějším nežádoucím efektem je však iritace zažívacího traktu. Pro hemofiliky je použití těchto léčiv omezeno, a to z důvodu zvýšení rizika krvácení, mimo jiné právě ze zažívacího traktu. Pro léčbu bolesti spojené s artropatiemi je tak u těchto pacientů třeba vybrat méně riziková analgetika se specifičtějším účinkem. 

COX-2 je inducibilní forma enzymu tvořená v místě zánětu. NSAIDs selektivní pro COX-2 mají srovnatelný analgetický a protizánětlivý účinek jako tradiční NSAIDs, nesnižují však krevní srážlivost a méně dráždí zažívací trakt. Některá léčiva z této skupiny však mají nežádoucí kardiovaskulární účinky, především protrombogenní potenciál, a jejich užívání je tak třeba zvážit u pacientů s kardiovaskulárním rizikem. Ačkoliv je riziko aterosklerotických změn u hemofiliků obdobné jako u obecné populace, riziko úmrtí spojených s kardiovaskulárním systémem a trombózami se u nich zdá být nižší.

U hemofiliků, kteří potřebují kontrolovat bolest a zánět, je tedy přijatelné podávání co nejnižších dávek selektivních inhibitorů COX-2 po co nejkratší možné období. Tato léčiva by měla být podávána společně s inhibitory protonové pumpy s cílem snížit riziko krvácení ze zažívacího traktu.

Britští autoři dále doporučují testovat přítomnost bakterií Helicobacter pylori, popřípadě provést jejich eradikaci před zahájením léčby zánětu a bolesti pomocí NSAIDs. Doporučeno je rovněž pravidelné sledování krevního tlaku a renálních funkcí.

(eza)

Zdroj: Arachchillage D. R., Makris M. Choosing and using non-steroidal anti-inflammatory drugs in haemophilia. Haemophilia 2015 Nov 4; doi: 10.1111/hae.12805 [Epub ahead of print].



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#