#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kontinuální infuze se nezdá být rizikovým faktorem pro rozvoj inhibitoru

8. 2. 2013

Vývoj inhibitoru proti von Willebrandovu faktoru, faktoru VIII či IX je jednou z nejvýznamnějších komplikací léčby pacientů s von Willebrandovou chorobou (vWD), hemofilií A a hemofilií B.

Vývoj inhibitoru proti von Willebrandovu faktoru, faktoru VIII či IX je jednou z nejvýznamnějších komplikací léčby pacientů s von Willebrandovou chorobou (vWD), hemofilií A a hemofilií B. Mezi jedny z možných rizikových faktorů pro rozvoj inhibitoru je nekonstantně řazena i kontinuální infuze substitučního faktoru.

Prospektivní studie vedená prof. Auerwaldem z Brém je zaměřena na další posouzení rizika rozvoje inhibitoru v souvislosti s kontinuální infuzí koncentrátu deficitního faktoru, a to u pacientů, kteří podstoupili danou léčbu v souvislosti s chirurgickým výkonem. Zařazeni byli pacienti s vWD a těžkou formou hemofilie (hladina faktoru < 1 %). Základem zařazení pacientů do studie byla negativní anamnéza pro inhibitor, více než 50 expozičních dnů koncentrátu deficitního faktoru a plánovaná operace, která bude vyžadovat více než 3 dny podávání faktoru.

V rámci terapie byl nejdříve podán bolus koncentrátu v dávce 30–50 IU/kg váhy a dále pokračovala kontinuální infuze v dávce 3–4 IU/kg/hodina. Jak je u této léčby zvykem, dávky faktoru podávané kontinuálně byly přizpůsobovány hladinám faktoru, které byly měřeny minimálně jednou denně.

Aktuálně je do studie zařazeno 46 jedinců a dosud nebyl u žádného z nich detekován inhibitor, trombotická nežádoucí příhoda či pooperační infekce rány. Operace u všech jedinců proběhly bez závažnější ztráty krve a hemostatická účinnost byla obecně označena za "výbornou".

Lze tedy říci, že dosavadní výsledky probíhající studie jsou slibné. Nicméně počet zařazených jedinců je zatím příliš malý na to, aby bylo možné poskytnout jasná fakta o incidenci inhibitorů souvisejících s kontinuální infuzí koagulačních faktorů. To je také důvod k pokračování studie i dále ve stejném prospektivním schématu.

(eza)

Zdroj: Auerswald G. et al. No inhibitor development after continuous infusion of factor concentrates in subjects with bleeding disorders undergoing surgery: a prospective study. Haemophilia – publikováno online 20. 12. 2012; doi: 10.1111/hae.12075



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#