#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Deprese u dospělých hemofiliků

12. 8. 2012

Vztah mezi chronickým onemocněním a depresí je jednoznačný. Chronické onemocnění může být rizikovým faktorem pro rozvoj deprese a naopak deprese může vést k zvýraznění symptomů spojených s chronickým onemocněním.

Vztah mezi chronickým onemocněním a depresí je jednoznačný. Chronické onemocnění může být rizikovým faktorem pro rozvoj deprese a naopak deprese může vést k zvýraznění symptomů spojených s chronickým onemocněním. Je známá asociace mezi depresí a funkčním postižením či sníženou kvalitou života a také ovlivnění adherence k léčebným doporučením, které je dáno příznaky deprese. Hemofilie je chronickým onemocněním a zejména dospělí pacienti se musí často vypořádat s vícero obtížemi zahrnujícími různá funkční omezení. Jedinci trpící hemofilií mohou mít zvýšené riziko pro symptomy deprese a naopak zhoršené výsledky léčby, k nimž může deprese přispět. Nezanedbatelné je také rizikové chování zahrnující abúzus drog či alkoholu, k nimž deprese také přispívá. Z tohoto důvodu je potřebné znát prevalenci a rizikové faktory asociované s depresí u dospělých hemofiliků. Toto je pak významné pro zlepšování jejich fyzické i psychické pohody.

Studie pocházející z Arizony byla zaměřená na určení prevalence a rizikových faktorů, které jsou spojené s depresí u dospělých pacientů s hemofilií. V průběhu výročních prohlídek u dospělých hemofiliků se jejich ošetřující lékaři zaměřili také na příznaky deprese. Využili dotazník the Patient Health Questionnaire 9 (PHQ-9), který je užíván jako ověřený nástroj pro screening deprese u dospělých jedinců. Deprese byla definovaná jako skóre PHQ-9 ≥ 5. Se skóre deprese byly srovnávány vyšetřované rizikové faktory.

Tímto způsobem bylo vyšetřeno 41 dospělých hemofiliků, z nichž 37 % splnilo kritéria pro depresi. 43 % pacientů s depresí v dotazníku popsalo symptomy středně významné či významné deprese (PHQ-9 skóre >10). S vyšším skóre PHQ-9 byl spojen nedostatek sociální podpory či nezaměstnanost těchto pacientů.

Autoři této publikace konstatují, že dospělí pacienti s hemofilií mají vyšší prevalenci deprese. Je proto velmi vhodné přidat screening depresivních příznaků k pravidelné péči o hemofiliky. Toto může pomoci zlepšení celkového stavu pacientů a zejména přispět k léčebné adherenci. Prevencí rozvoje depresivních příznaků může být také podpora sociální integrace, spolupráce v komunitě, edukace pacientů a posilování sebedůvěry.

(eza)

Zdroj: Iannone M. et al. Prevalence of depression in adults with haemophilia. Haemophilia, 30. květen 2012 [Epub ahead of print]; doi: 10.1111/j.1365-2516.2012.02863.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#