#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Většina českých uživatelek hormonální antikoncepce uvažuje o změně

2. 12. 2014

Průzkum provedený pro společnost Bayer u 3394 českých žen ve věku 18–35 let ukázal, že z 62 % žen, které v současné době užívají hormonální antikoncepci, zvažuje nebo by zvažovalo změnu 82 % z nich. Následně byly u 360 žen, které v blízké době zvažují změnu antikoncepce (buď samy, nebo na popud lékaře), zjišťovány podrobnějším dotazníkem důvody, které je k této změně vedou.

Průzkum provedený pro společnost Bayer u 3394 českých žen ve věku 18–35 let ukázal, že z 62 % žen, které v současné době užívají hormonální antikoncepci, zvažuje nebo by zvažovalo změnu 82 % z nich. Následně byly u 360 žen, které v blízké době zvažují změnu antikoncepce (buď samy, nebo na popud lékaře), zjišťovány podrobnějším dotazníkem důvody, které je k této změně vedou. Hlavní důvody, proč uživatelky perorální hormonální antikoncepce uvažují o její změně, zahrnují v porovnání s uživatelkami jiných forem hormonální antikoncepce především požadavek šetrnější antikoncepce, nižších dávek hormonů a eliminaci pravidelného užívání pilulek, které je spojeno s častým zapomínáním.

Hlavním cílem tohoto průzkumu bylo odhalit postoje českých žen k různým formám antikoncepce, jejich subjektivně vnímaný přínos a slabé stránky. Průzkum byl zaměřen na hormonální antikoncepci a nehormonální nitroděložní tělíska. Proběhl formou strukturovaného on-line dotazníku v období leden–únor 2014 u reprezentativního vzorku žen dané věkové skupiny z celé ČR.

Výsledky ukázaly, že žádnou antikoncepci nyní neužívá ani se nechystá užívat 16 % žen, 22 % žen antikoncepci neužívá, ale v příštích 12 měsících se chystá (znovu) začít, 18 % žen aktivně zvažuje změnu stávající antikoncepce do 2–3 let, 29 % samo změnu neplánuje, ale zvážilo by ji do 2–3 let, pokud by jim to nabídl lékař, 4 % žen plánují změnu antikoncepce za více než 3 roky a 11 % nechce žádnou změnu, ani kdyby jim ji nabídl lékař. Tedy zhruba čtvrtina všech žen žádnou změnu neplánuje, čtvrtina zvažuje nasazení antikoncepce a polovina zvažuje změnu stávající antikoncepce.

Nejčastějšími důvody pro změnu antikoncepce u 360 žen, které ji zvažují v blízké době, byly:

* požadavek šetrnější antikoncepce (43 %),

* vysoká cena (25 %),

* doporučení lékaře (24 %),

* nepohodlí pravidelného užívání (18 %),

* nárůst tělesné hmotnosti (18 %),

* opakované chození pro recepty (16 %),

* eliminace vysokých dávek hormonů (14 %),

* požadavek rychlého návratu plodnosti po vysazení (14 %),

* požadavek slabší menstruace (12 %),

* touha po lepší pleti (12 %),

* časté zapomínání dávek (10 %),

* požadavek úplného vymizení menstruace (10 %) či

* vyšší spolehlivost antikoncepce (10 %).

(zza)

Zdroj: Ipsos Healthcare. L.CZ.WH.03.2014.0210



Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#