#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mikročip s levonorgestrelem a s možností vypnutí a zapnutí zajišťuje antikoncepci až po dobu 16 let

23. 10. 2014

Massachusetts Institute of Technology vyvíjí novou metodu antikoncepce – tenký mikročip, který se bude moci implantovat pod kůži a dálkově ovládat. Čip bude uvolňovat 30 μg levonorgestrelu denně. Pokud bude chtít žena otěhotnět, čip jednoduše vypne. Čip má fungovat až 16 let.

Zdá se, že dlouhodobá metoda kontroly početí, kterou lze v průběhu života vypnout a zapnout, se brzy stane realitou. Umožní ji čip o velikosti 20 × 20 × 7 mm, který je schopen pravidelně uvolňovat kontrolované množství chemické látky. Čip je určen k implantaci pod kůži na hýždích, břiše nebo horní části paže. Čip obsahuje zásobu levonorgestrelu, který je již dnes součástí některých kontraceptiv. Každý den čip uvolní 30 μg levonorgestrelu a pojme zásobu této látky až na 16 let. Levonorgestrel je uložen v hermeticky uzavřené kapsli z titanu a platiny, kterou vyvinula společnost MicroCHIPS. Hormon se uvolní na základě elektrického impulsu generovaného s využitím interní baterie. Zařízení bude možné na dálku vypnout a zapnout. To znamená významné pohodlí v porovnání se současnými možnostmi dlouhodobých antikoncepčních metod, které fungují maximálně 5 let.

Kritici se obávají možnosti ovládání implantovaného čipu jinou osobou na dálku. Dálkové ovládání bude možné ale jen na vzdálenost, která vyžaduje kontakt ovládacího zařízení s kůží, pod kterou je čip implantován. Ovládání bude navíc zabezpečeno kódem.

Výhodou této formy antikoncepce je jistě příslib velmi vysoké compliance s léčbou a z ní vyplývající potenciální vysoká spolehlivost antikoncepčního účinku.

Společnost MicroCHIPS plánuje zahájit preklinické testování čipu v USA v roce 2015 a věří, že by pro ženy mohl být k dispozici od roku 2018. Mezinárodní koalice vlád, firem a neziskových organizací se zavázala poskytnout metody plánovaného rodičovství do roku 2020 dalším 120 milionům ženám.

(zza)

Zdroj: David McNamee.Contraceptive microchip: could it revolutionize global birth control? Medical News Today. Last updated: 8 July 2014 at 8am PST



Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#