#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv noncompliance na terapii gastroezofageální refluxní choroby

25. 6. 2015

Noncompliance neboli nedodržování léčby je faktorem, který ovlivňuje léčbu gastroezofageální refluxní choroby. Může být příčinou terapeutického selhání podávání léků ze skupiny inhibitorů protonové pumpy a je třeba mu věnovat pozornost. Noncompliance byla v několika klinických studiích zjištěna až u 20–50 % pacientů.

Základem terapie u pacientů s gastroezofageální refluxní chorobu je použití léčiv ze skupiny inhibitorů protonové pumpy. Mechanismus jejich účinku spočívá v tom, že blokují sekreci žaludečních šťáv, jejichž zvýšená produkce je příčinou vzniku gastroezofageálního refluxu. Bylo zjištěno, že selhání terapie léčivy z této indikační skupiny se může vyskytovat až u 42 % pacientů.

Jako hlavní příčiny selhání léčby lze uvést tzv. alkalický či slabě kyselý reflux (pH v jícnu menší než 4 či mírně nad a trvající nejméně jednu hodinu během 24 hodin), rozdíly v genotypu pacientů, přítomnost dalších nemocí, špatnou diagnózy či v neposlední řadě noncompliance.

Právě špatné dodržování léčby ze strany pacienta je jednou z významných příčin, proč nedochází ke zlepšení zdravotního stavu či vyléčení nemoci. Několik studií se věnovalo otázce spolupráce pacienta. Jejich autoři konstatovali, že nedostatek správné spolupráce ze strany pacienta týkající se správného užívání inhibitorů protonové pumpy se může vyskytovat ve 20 až 50 % případů. Pokud nežádoucí příznaky přetrvávají i navzdory tomu, že pacient uvádí, že dodržuje všechny zásady správného užívání léku (adherence), je doporučeno nahradit předepsanou léčivou látku ze skupiny inhibitorů protonové pumpy jinou léčivou látkou z téže skupiny. Jako další možnost pokračování medikace se uvádí zdvojnásobení dosud předepsané terapeutické dávky léčiva. Pokud ani tak nedochází ke zlepšení zdravotního stavu, je třeba zvážit jiné příčiny neúspěchu celkové léčby.

Nespolupráce pacienta na dodržení předepsané léčby tedy může přestavovat významný faktor ovlivňující její výsledky.

(tda)

Zdroj: Domingues G., Moraes-Filho J. P. Noncompliance is an impact factor in the treatment of gastroesophageal reflux disease. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 9/2014: 761–5



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#