#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv itopridu na mírné projevy gastroezofageálního refluxu

15. 4. 2015

Itoprid je látka, která podporuje motilitu trávicího traktu. Vzhledem k významné roli ezofageální motorické dysfunkce v patogenezi gastroezofageálního refluxu (gastro-esophageal reflux disease – GERD) je tento preparát zajímavý i z hlediska možnosti využití v této indikaci.

Itoprid je látka, která podporuje motilitu trávicího traktu. Vzhledem k významné roli ezofageální motorické dysfunkce v patogenezi gastroezofageálního refluxu (gastro-esophageal reflux disease – GERD) je tento preparát zajímavý i z hlediska možnosti využití v této indikaci.

V rámci předkládané studie byl efekt itopridu na ezofageální motilitu studován pomocí parametrů kyselého refluxu do jícnu během 24 hodin. Zahrnuto bylo 26 pacientů s mírnými symptomy GERD, u kterých byl na 24hodinové pH-metrii patrný kyselý reflux (pH < 4) do jícnu po více než 5 % sledovaného intervalu a u kterých byl endoskopicky verifikován obraz mírné ezofagitidy. Pacienti byli léčeni 30 dní itopridem v celkové dávce 150 mg nebo 300 mg denně, který byl podáván ve třech dílčích dávkách. Následně byla provedena ambulantní 24hodinová pH-metrie a subjektivní zhodnocení symptomů pacientem. Zároveň byla pacientům odebrána krev k biochemickému vyšetření a stanovení prolaktinu před a po léčbě.

Celkové skóre symptomů GERD bylo signifikantně nižší ve skupině léčené 150 mg i 300 mg itopridu. Itoprid v denní dávce 300 mg byl zároveň signifikantně účinnější než dávka 150 mg v redukci procentuální části vyšetření s pH < 4, absolutní doby, po kterou bylo v jícnu pH < 4, i snížení DeMeesterova skóre. Nebyly zaznamenány žádné zásadní nežádoucí účinky.

Itoprid podávaný třikrát denně v dávce 100 mg je účinný v minimalizaci výskytu patologického kyselého refluxu u pacientů s GERD. Je proto vhodné jej pacientům s tímto onemocněním doporučovat.

(epa)

Zdroj: Kim Y. S., Kim T. H., Choi C. S., et al. Effect of itopride, a new prokinetic, in patients with mild GERD: a pilot study. World J Gastroenterol. 2005 Jul 21; 11 (27): 4210–4.



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#