#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nejlepší lék na nudu je vařící voda − kazuistika

6. 11. 2017

Termické poranění jícnu a žaludku není vzácné, zejména v pediatrii. Málokdy má ovšem tak kuriózní pozadí jako v tomto případě.

16letý chlapec vyhledal lékaře pro dysfagii, odynofagii a hematemezi, které vznikly po požití cca čtvrt litru téměř vařící tekutiny. Jednalo se o nálev z hub, jež mladík našel na zahradě, který hodlal vypít „z rekreačních důvodů“. Plány mu ovšem zkřížila matka, která přišla nečekaně domů. Chlapec si zřejmě hub velmi vážil, proto se nerozhodl vařící nálev vylít, ale vypít.

Tekutinu ihned vyzvracel a začal pociťovat silnou bolest v krku. Dostavila se také hematemeze. 20 hodin po požití mu byl proveden skiagram hrudníku a jícnu, který byl v normě, a pacient byl ve stabilním stavu hospitalizován na pediatrickém oddělení. Byla zahájena intravenózní léčba ondansetronem, pantoprazolem, ketorolakem (NSAID − podle potřeby) a tekutinami. Příjem p. o. byl omezen na čiré tekutiny.

60 hodin po požití byla provedena ezofagogastroduodenoskopie, která ukázala edém a puchýře na sliznici měkkého patra a epiglottis, difuzní erytém celého jícnu s exsudátem, který měl pravděpodobně povahu deskvamované sliznice, a lineární erytém těla a fundu žaludku.

Pacient byl vyšetřen otorinolaryngologem, který provedl laryngoskopii a riziko poškození dýchacích cest zhodnotil jako minimální. Konzultován byl také hrudní chirurg, jenž doporučil provedení CT vyšetření hrudníku k vyloučení perforace jícnu a mediastinitidy. Nález na CT však byl normální.

Vzhledem ke špatné toleranci perorálně podávaných tekutin byla započata topická terapie sukralfátem a ústní vodou s hydroxidem hořečnatým, lidokainem a difenhydraminem. Přesto musela být zahájena parenterální výživa.

3 dny po požití nálevu již pacient toleroval iontové nápoje a zmrzlinu i bez analgetik. Následující den byl schopen jíst kaši a mixované ovoce, proto byla parenterální výživa ukončena.

5 dní po požití nálevu byl pacient propuštěn do domácího ošetřování a pokračoval v měkké stravě spolu s užíváním pantoprazolu a sukralfátu po 6 hodinách. Při kontrolním vyšetření udával kontinuální zlepšování a negoval jakoukoli dysfagii či odynofagii. Následné rentgenové vyšetření jícnu bylo normální. Poté byl vysazen pantoprazol a pacient přešel na normální stravu. Další léčba již nebyla nutná.

(pez)

Zdroj: Prevost A., Talley A., Klepper E., McDonough E. Thermal esophageal injury following ingestion of boiling mushroom water. Case Rep Pediatr 2017; 1859352, doi: 10.1155/2017/1859352.



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#