#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Významné životní výročí MUDr. Vladimíra Zikmunda, CSc.


Vyšlo v časopise: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 64, 2015, č. 2, s. 109
Kategorie: Osobní zprávy

Osobnost doktora Vladimíra Zikmunda má nejen česká, ale i zahraniční odborná veřejnost spjatu asi s nejvýznamnější událostí dvacátého století v oboru infekčních nemocí a epidemiologie, a sice s eradikací varioly, pravých neštovic.

Píše se letopočet 1925 a zatím nic nenasvědčuje tomu, že za pár desetiletí bude mít česká epidemiologie na scéně dalšího epidemiologa světového formátu. Vladimír Zikmund se narodil 27. 5. 1925 v Teplicích. V době německé okupace se rodina stěhovala do Kladna. Ještě za války, v roce 1944, začíná Vladimír Zikmund svá vysokoškolská studia na Karlově univerzitě. Závěrečnou státní zkoušku skládá v roce 1951 a získává titul doktor všeobecné medicíny.

Profesní dráha doktora Zikmunda začíná v roce 1951 v Liberci a od té doby je s Libercem neodlučně spjatý. Jako mladý lékař nastoupil na místo přednosty na odbor komunální a školní hygieny Okresní hygienické a epidemiologické stanice v Liberci. Už v roce 1953 se dostává ke svému životnímu oboru, epidemiologii. V roce 1960 skládá atestaci z epidemiologie a už od roku 1964 vstupuje na světovou scénu jako lékař WHO v Demokratické republice Kongo, kde se podílí na eradikaci varioly. Současně působí jako epidemiolog na území dalších států Afriky, jako Libérie a Pobřeží Slonoviny, až do roku 1968. V roce 1969 skládá kandidátskou zkoušku na téma eradikace varioly a stává se tak candidatus scientiarum. Navazovala další odborná činnost zaměřená na eradikaci varioly na území Somálska, Bangladéše a Indie. Pod záštitou WHO a UNICEF působí doktor Zikmund v oblasti Indočíny, Jemenu, Afriky, v oblasti východního Středomoří a západního Pacifiku. Jen málokterý Čech se může pochlubit svou skoro celosvětovou působností, kterou může doktoru Zikmundovi závidět leckterá současná celebrita.


Nic nezůstal dlužen ani vědecké publikační činnosti. Za celou jeho profesní dráhu napsal více než tři desítky odborných prací publikovaných u nás i ve světě. Na svém kontě má také přes čtyřicet přednášek na vědeckých konferencích.

Osobnost doktora Vladimíra Zikmunda lze podle jeho kolegů stručně charakterizovat dvěma slovy: přísný, ale spravedlivý. Odkaz doktora Zikmunda pro celou společnost je nezpochybnitelný. I díky němu celé generace dětí nemusí čelit nákaze pravými neštovicemi.

Vážený pane doktore,

jménem svých kolegů epidemiologů a ostatních pracovníků Krajské hygienické stanice Libereckého kraje si dovoluji popřát k Vašim devadesátým narozeninám hodně zdraví a radosti z věcí všedních i nevšedních. Jediné, co mě mrzí je skutečnost, že jsem nemohla být Vaším „epidemiologickým učedníkem“.

V Liberci 22. 4. 2015

MUDr. Jana Prattingerová

Po dohodě šéfredaktorů otištěno i v časopisu Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie.


Štítky
Hygiena a epidemiologie Infekční lékařství Mikrobiologie

Článek vyšel v časopise

Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie

Číslo 2

2015 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#