#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prevalence nykturie je nezanedbatelná

16. 1. 2015

Podle přehledu studií věnovaných prevalenci nykturie u různých populací se minimálně dvakrát za noc probouzí kvůli močení až každý šestý člověk ve věku 20–40 let a více než polovina lidí starších 70 let. Vhledem k tomu, že nykturie může narušovat spánek, kvalitu života a celkový zdravotní stav pacientů, zasluhuje si dostatečnou pozornost lékařů.

Podle přehledu studií věnovaných prevalenci nykturie u různých populací se minimálně dvakrát za noc probouzí kvůli močení až každý šestý člověk ve věku 20–40 let a více než polovina lidí starších 70 let. Vhledem k tomu, že nykturie může narušovat spánek, kvalitu života a celkový zdravotní stav pacientů, zasluhuje si dostatečnou pozornost lékařů. Přítomnost nykturie může být podmíněna řadou faktorů, a proto jsou při její diagnostice neocenitelnou pomůckou prosté záznamy počtu močení za noc.

Nykturie je nepříjemný stav, který může narušovat každodenní život postiženého. Přesto zůstává často nediagnostikován. Údaje ze studií prevalence nykturie se značně liší z důvodu nejednotné definice tohoto stavu a zařazení odlišných populací. Holandští autoři proto provedli průzkum literatury a vyhledali práce věnované prevalenci nykturie u obecné populace publikované v angličtině v období 1990 až 2009. Nalezli 43 relevantních prací.

Definice nykturie dle zprávy Standardizačního výboru Mezinárodní společnosti pro kontinenci z roku 2002 uvádí, že se jedná o stav, kdy si jedinec stěžuje, že se nejméně 1× za noc probudí, protože se musí dojít vymočit.

Při definici nykturie jako nejméně 1 močení během noci ukázaly sdružené výsledky její výskyt u 11–35,2 % mužů ve věku 20–40 let (z čehož 2–16,6 % uvádí nejméně 2 močení během noci) a u 20,4–43,9 % stejně starých žen (4,4–18,0 % uvádí nejméně 2 močení během noci). U mužů nad 70 let se prevalence takto definované nykturie pohybovala v rozmezí 68,9–93 % (29–59,3 % uvádělo nejméně 2 noční močení) a u žen v této věkové kategorii 74,1–77,1 (28,3–61,5 % uvádělo nejméně 2 noční močení). 

Autoři došli k závěru, že nykturie je v populaci častým jevem. Její výskyt je častý zejména ve vyšších věkových kategoriích, ale postihuje také značnou část mladších jedinců. Lékaři by si měli být vědomi dopadů tohoto nepříjemného stavu na zdraví pacientů a neopomíjet jeho diagnostiku včetně identifikace příčinných faktorů.

Procento pacientů s nykturií dle věku a pohlaví – nejvyšší zjištěné hodnoty

Uvedené údaje odpovídají nejvyšším hodnotám zjištěným v relevantních studiích.

(zza)

Zdroje: 1) Bosch J. L., Weiss J. P. The prevalence and causes of nocturia. J Urol. 2010 Aug; 184 (2): 440–6. doi: 10.1016/j.juro.2010.04.011. Epub 2010 Jun 17. 2) Van Kerrebroeck P., Abrams P., Chaikin D., et al. The Standardisation of terminology in Nocturia: Report from the Standardisation Sub-committee of the International Continence Society. Neurourol Urodyn. 2002; 21 (2): 179–83.

 



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Nykturie
Autoři: MUDr. Milan Hrubý

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#