#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nykturii je třeba léčit jako samostatnou poruchu

15. 9. 2015

Nykturii lze úspěšně léčit, ať už se jedná o primární poruchu, nebo o její kombinaci s hyperaktivním močovým měchýřem či benigní hyperplazií prostaty. Častý současný výskyt noční polyurie dokládá, že nejde jen o nedostatečnou kapacitu močového měchýře.

Nykturie je považována za samostatnou klinickou jednotku. Dnes je již zřejmé, že její etiologie je multifaktoriální. Mezi hlavní příčiny se řadí hyperaktivní močový měchýř (OAB), benigní hyperplazie prostaty (BHP) a noční polyurie. Nejčastější příčinou je noční polyurie, která je přítomná u většiny pacientů s nykturií. V patofyziologii tedy hrají významnou úlohu nejen močový měchýř, ale i ledviny. Incidence nykturie je značně podhodnocena, zejména proto, že je považována za normální součást stárnutí, nebo z důvodu neznalosti a neinformovanosti o tom, že je tuto poruchu možné léčit. Podle studie EPIC trpí příznaky OAB 12,8 % žen a 74 % z nich má zároveň nykturii. Incidence stoupá s věkem. U mužů jsou čísla podobná.

Klasická léčba OAC anticholinergiky nebo léčba BHP kombinací α1-blokátoru a inhibitoru 5α-reduktázy nemusí korigovat případnou nykturii, která často představuje nejvíce obtěžující symptom. Terapeutický algoritmus doporučuje v případě nykturie přidat desmopresin. Tento lék prodlužuje dobu spánku do první mikce průměrně o 2 hodiny, snižuje počet nočních mikcí u obou pohlaví pod 2 a prokázal významné zlepšení mentálního zdraví i vitality pacientů.

Desmopresin je tedy vhodný pro léčbu primární nykturie a lze ho také úspěšně kombinovat s anticholinergikem a/nebo α1-blokátorem a inhibitorem 5α-reduktázy u pacientů s OAB a/nebo BHP.

(zza)

Zdroje:
1. van Kerrebroeck P. et al. The standardisation of terminology in nocturia: report from the Standardisation Sub-committee of the International Continence Society. Neurourol Urodyn 2002; 21: 179–183. 
2. Chen F. Y. et al. Perception of nocturia and medical consulting behavior among community-dwelling women. Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct 2007; 18: 431–436. 
3. Irwin D. E. et al. Population-based survey of urinary incontinence, overactive bladder, and other lower urinary tract symptoms in five countries: results of the EPIC study. Eur Urol 2006; 50: 1306–1314. 
4. Irwin D. E. et al. Understanding the elements of overactive bladder: questions raised by the EPIC study. BJU Int 2008; 101: 1381–1387. 
5. Lose G. et al. Clinical experiences with desmopressin for long-term treatment of nocturia. J Urol 2004; 172: 1021–1025. 
6. Chang S. C. et al. Multifactorial nature of male nocturia. Urol 2006; 67: 541–544. 
7. Holm-Larsen T. et al. Desmopressin treatment is more cost-effective than behavioural treatment in adults suffering from nocturia when applying a societal perspective. AUA 2008 May 17–22, Orlando, USA, abstrakt 158. 
8. Weiss J. P., Weinberg A. C., Blaivas J. G. New aspects of the classification of nocturia. Curr Urol Rep 2008; 9: 362–367.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Nykturie
Autoři: MUDr. Milan Hrubý

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#