#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nová aplikace pro enuretiky představená při příležitosti prvního Světového dne pomočování

19. 4. 2016

16. října 2015 se v pražském Kongresovém centru uskutečnila konference při příležitosti prvního Světového dne pomočování, který proběhl 17. října. V rámci konference byl předním odborníkem v oboru dětské urologie profesorem Bogaertem představen nový projekt Drydawn, určený pro enuretiky, jejich rodiny i ošetřující lékaře.

Světový den noční enurézy

Světový den noční enurézy je výsledkem společné iniciativy mezinárodních odborných společností – International Children's Continence Society (ICCS) a European Society for Pediatric Urology (ESPU). Nově zvolený prezident ESPU, profesor Guy Bogaert z Belgie, představil v rámci konference mimo jiné novou vizi společného úsilí těchto dvou společností.

Mýty okolo pomočování

Upozornit na to, že pomočování se týká značného množství dětí a přitom se jedná o medicínský problém, měl za cíl Světový den pomočování, který proběhl 17. října 2015. Podle prof. Bogaerta totiž enuresis nocturna představuje i v současnosti vysoce stigmatizující a stresující problém pro děti a jejich rodiny. Připomněl, že ohledně noční enurézy stále kolují mýty dané nedostatečnou informovaností rodičů dětí.

Jedním z největších omylů je například nenechat enuretiky spát s plenkou, aby si uvědomili nepříjemné pocity při pomočení a naučili se zůstat „v suchu“. Belgický odborník zdůraznil, že tento postup bohužel nefunguje a naopak může obtíže zhoršit. Na druhou stranu však vidí obrovský posun v diagnostice i léčbě noční enurézy. Podle jeho slov se ještě před 30 lety na lékařských fakultách učilo, že jde čistě o psychiatrický problém.

Digitalizace noční enurézy

V souvislosti s dynamickým rozvojem medicíny uvedl prof. Bogaert další trefný příklad: Když před 30 lety dostali jako studenti na lékařské fakultě domácí úkol, navštívili knihovnu. V dnešní době však každý hledá informace na internetu. Děti a dospívající se v současnosti prakticky neobejdou bez počítačů, tabletů či mobilních telefonů. Proto se digitalizace nevyhnula ani problematice noční enurézy.

Guy Bogaert tak na konferenci mohl představit společný projekt ICCS a ESPU nazvaný Drydawn (tedy „Suchý úsvit“). Cílem projektu je poskytnutí validních a komplexních informací o problematice noční enurézy na jednom místě. Drydawn je edukativní projekt určený především pro děti a jejich rodiče, jehož českým ekvivalentem je webový projekt Noc v suchu (www.nocvsuchu.cz). Pro odborníky vznikl v kooperaci s vydavatelstvím Elsevier také projekt Bedwetting Resource Center. Odborníci na jeho webových stránkách naleznou aktualizovaný seznam studií zabývajících se enurézou, rozhovory s experty, ale také klinické pomůcky a guidelines.

Mobilní aplikace – zábavná cesta ke zvýšení motivace a zlepšení péče

Internetové stránky Drydawn jsou však jen polovinou projektu. Druhá, neméně důležitá součást tkví v nové mobilní aplikaci Drydawn, která bude v České republice představena v květnu 2016 pod názvem „Noc v suchu“. Cílem této mobilní aplikace je nahradit mikční deníky zábavnější, interaktivní formou.

Hlavním hrdinou aplikace je Ingolf, interaktivní postava, která má také potíže s noční enurézou. Po stažení aplikace do digitálního zařízení je nejprve nutná registrace v podobě vyplnění roku a měsíce narození. Aplikace obsahuje dva typy mikčních deníků. V jednodušším se pouze vyplňuje informace o tom, zda v předchozí noci došlo k pomočení, či nikoliv. Detailnější deník zahrnuje informace o počtu mikcí a bilanci tekutin za celý den. Za každý nový údaj je uživatel odměněn zlatými medailemi, které vyměňuje za oblečení a různé doplňky pro Ingolfa. Aplikace tak motivuje samotného enuretika k vedení mikčního deníku a současně poskytuje validní informace pro ošetřujícího lékaře.

(holi)



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Nykturie
Autoři: MUDr. Milan Hrubý

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#