#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Neléčená enuréza zasahuje do vývoje osobnosti dítěte

26. 4. 2015

Řešení enurézy bývá často odkládáno s tím, že se upraví samo. Neléčená enuréza ovšem má své psychické důsledky, které zasahují do celého vývoje osobnosti. Jsou patrné zejména v sebepojetí a sebehodnocení dítěte. Obecně platí, že čím déle porucha trvá, tím je zásah do sebevědomí hlubší.

Řešení enurézy bývá často odkládáno s tím, že se upraví samo. Neléčená enuréza ovšem má své psychické důsledky, které zasahují do celého vývoje osobnosti. Jsou patrné zejména v sebepojetí a sebehodnocení dítěte. Obecně platí, že čím déle porucha trvá, tím je zásah do sebevědomí hlubší. Klíčový je proto časný začátek léčby, který umožní předejít traumatům dříve, než začne mít dítě problémy v kolektivu. Především neléčené děti se straní kolektivu nebo bývají vrstevníky odmítány. Děti se za své noční pomočování stydí, mají pocit viny, trapnosti a hanby a nevěří si.

Studie zaměřené na dopad nočního pomočování na psychiku dětí a dospělých proběhly v posledních letech zejména ve Švédsku, Německu, USA a dalších zemích. Britský psycholog Butler uvádí, že děti, které se v noci pomočují, řadí svůj problém mezi nejzávažnější situace, se kterými se mohou setkat, na 3. místo hned za hádky a rozvod rodičů. S kolegy zkoumal 55 dětí s enurézou a zjistil, že bývají terčem posměchu, často neumějí nebo nechtějí o svém problému hovořit, straní se společnosti, pociťují rozpaky před sourozenci a vyhýbají se výletům s kamarády a návštěvám vyžadujícím noční přespání. Výsledek Butlerova výzkumu ukázal noční pomočování jako sociální odlišnost a izolaci.

Wagner a Geffken došli ve svém výzkumu k výsledkům, že 65 % dětí s enurézou je kvůli svému problému nešťastných. Morisonová pozorovala u dětí s enurézou smutnou náladu, pocit bezmoci a studu a neschopnosti situaci ovlivnit. Studie odborníků z Nottinghamské univerzity zahrnující 114 dětí s enurézou ukázala, že sebehodnocení chlapců, zejména těch, kteří se pomočují často, je narušeno více než u dívek.

Většina studií naznačila zlepšení emočního a psychického stavu dítěte s enurézou po léčbě, a to bez ohledu na její způsob a výsledek. Zdá se, že významným aspektem terapie je zvýšená pozornost, kontakt a podpora okolí. Stálá útěcha a odborná pomoc jsou při léčbě velmi významné.

Neléčená enuréza může u dítěte vést k rozvinutí trvalého pocitu, že je odlišné od ostatních, což má zásadní vliv na rozvoj jeho osobnosti. Včasně zahájená léčba, jejímž významným aspektem je pozornost a podpora nejbližších, prokazatelně zlepšuje emoční i psychický stav dítěte.

(zza)

Zdroj:  Turbová J. Enuréza pohledem psychologa. MF E15 Ženy. http://zeny.e15.cz/clanek/sex-a-vztahy/enureza-pohledem-psychologa (navštíveno 12. 3. 2015).

 



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Nykturie
Autoři: MUDr. Milan Hrubý

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#