#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnou příčinou primární noční enurézy je nízká noční hladina antidiuretického hormonu

22. 1. 2015

Možnou příčinou PNE je nízká noční hladina vazopresinu (antidiuretického hormonu – ADH), což vysvětluje i dobrou odpověď na léčbu desmopresinem (desamino-D-arginin vazopresinem – DDAVP).

Možnou příčinou PNE je nízká noční hladina vazopresinu (antidiuretického hormonu – ADH), což vysvětluje i dobrou odpověď na léčbu desmopresinem (desamino-D-arginin vazopresinem – DDAVP). Nedávná práce potvrdila výsledky předchozích studií, že výskyt primární noční enurézy (PNE) ve věku 6–12 let je častější u chlapců a v rodinách s více dětmi. Klesá se stoupajícím věkem.

Do této retrospektivní studie bylo zařazeno 90 dětí ve věku 6–12 let s PNE vyšetřených v terciálním zdravotnickém zařízení. Autoři porovnávali jejich pohlaví, tělesnou výšku, hmotnost, počet sourozenců, psychosociální problémy, průvodní choroby a hladinu ADH během noci s daty získanými z národního průzkumu u věkově odpovídající populace. Hodnotili rovněž odpověď na léčbu desmopresinem.

Výskyt PNE klesal s věkem. Byla zjištěna významná souvislost PNE s mužským pohlavím (p = 0,044) a s počtem dětí v rodině (p = 0,043). Celkem 36,7 % dětí s PNE mělo též problémy se stolicí, 17,8 % bylo obézních, 12,2 % mělo ADHD (poruchu pozornosti s hyperaktivitou) a 10 % nadváhu. Hladina ADH u dětí s PNE činila ve 2:00 ráno 0,87 ± 0,75 pg/ml a v 8:00 ráno 0,89 ± 0,76 pg/ml. U 55,5 % dětí byl podáván desmopresin. Úplné odpovědi na léčbu bylo dosaženo u 86 % dětí s PNE a u zbývajících 14 % byla odpověď na léčbu částečná.

Enuréza je běžným stavem, který může být velmi nepříjemný a narušovat život rodiny. Opakovaná potřeba vyprazdňování močového měchýře během noci narušuje architekturu spánku dítěte a jeho kognitivní výkonnost. V mnoha případech může dětský lékař po odpovídajícím vyšetření monosymptomatickou noční enurézu léčit prostřednictvím edukace o jídle, pití a vylučování a předepsání vhodné farmakoterapie. Popsaná studie potvrzuje výsledky dalších prací a dokládá, že příčinou primární noční enurézy u dětí může být nízká noční hladina vazopresinu. Podávání desmopresinu jako analoga přirozeného antidiuretického hormonu má tedy své opodstatnění.

Procento dětí s primární enurézou s odpovědí na desmopressin

(zza)

Zdroj: Chang J. W., Yang L. Y., Chin T. W., et al. Clinical characteristics, nocturnal antidiuretic hormone levels, and responsiveness to DDAVP of school children with primary nocturnal enuresis. World J Urol. 2012 Aug; 30 (4): 567–71. doi: 10.1007/s00345-011-0753-5. Epub 2011 Sep 7.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Nykturie
Autoři: MUDr. Milan Hrubý

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#