#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Psyllium a jeho role ve stravě pacientů s diabetem mellitem 2. typu

22. 11. 2016

Skladba potravy je významným faktorem jak v léčbě, tak i v prevenci diabetu. Nedávno publikovaná studie dokládá, že příjem dostatečného množství vlákniny je v případě pacientů s diabetem mellitem (DM) 2. typu velmi opodstatněný.

Širší souvislosti

Autoři studie upozorňují na dřívější zjištění týkající se souvislosti mezi vlákninou a diabetem, a to že denní příjem více než 26 g vlákniny snižuje riziko rozvoje DM 2. typu o 18 % v porovnání s nižším příjmem vlákniny. Psyllium, tedy rozpustná vláknina z vyčištěných slupek semen jitrocele indického, je považováno za složku potravy, která může zlepšovat glykémii i upravovat tělesnou hmotnost. Proto byl jeho přínos pro pacienty s DM 2. typu podroben podrobnějšímu zkoumání.

Průběh studie s psylliem u diabetiků

Do randomizované kontrolované studie bylo zařazeno 40 pacientů s DM 2. typu, kteří byli rozděleni do dvou skupin. Experimentální skupina dostávala po dobu 8 týdnů ke své běžné stravě navíc 10,5 g rozpustné vlákniny denně, kontrolní skupina dodržovala svůj běžný stravovací režim bez přídavku vlákniny. Ani jedna ze skupin neměnila svůj každodenní styl života. Vláknina byla experimentální skupině podávána ve formě 7 g psyllia čtvrt hodiny před obědem a 3,5 g psyllia čtvrt hodiny před večeří. Každou dávku zapíjeli pacienti 150 ml vody.

U obou skupin byly sledovány antropometrické parametry (BMI, obvod pasu, obvod boků) a biochemické parametry (inzulin, krevní cukr, glykovaný hemoglobin [HbA1c], C-peptid).

Výsledky

Experimentální skupina vykazovala po 8 týdnech významné změny ve všech antropometrických parametrech. Tělesná hmotnost poklesla o 2,7 kg, obvod pasu se zmenšil o 2,6 cm a obvod boků o 2,5 cm. V kontrolní skupině žádný z těchto sledovaných ukazatelů nedosáhl po 8 týdnech nižších hodnot.

Porovnáním biochemických ukazatelů před experimentem a po něm bylo zjištěno, že průměrné hodnoty všech sledovaných parametrů se u experimentální skupiny výrazně zlepšily.

  • Krevní cukr: 9 mmol/l; 6,6 mmol/l
  • HbA1c: 8,5 %; 7,5 %
  • Inzulin: 27,9 mIU/l; 19,7 mIU/l
  • C-peptid: 1,92 nmol/l; 1,26 nmol/l

(Jsou uvedeny hodnoty před začátkem sledování a po něm.)

Kontrolní skupina tyto změny nevykazovala a kromě hodnoty krevního cukru, která klesla z 8,7 na 8,4 mmol/l, u ní byly všechny hodnoty na konci sledovaného období stejné nebo vyšší než před zahájením experimentu.

Vybrané vlastnosti vlákniny

Autoři studie podotýkají, že redukci tělesné hmotnosti potvrzují i další práce zabývající se vlivem vlákniny na organismus. Pokud se navýší příjem vlákniny, zvyšuje se pocit sytosti a snižuje se pocit hladu, z čehož plyne nižší kalorický příjem, a tedy úprava hmotnosti. Dále autoři uvádějí, že rozpustná vláknina tvoří v trávicím traktu gelovou hmotu, která v sobě zadržuje živiny. Ty jsou tak chráněny před působením trávicích enzymů a méně se vstřebávají střevní stěnou. Tento mechanismus omezuje prudké zvýšení krevního cukru po jídle a zlepšuje citlivost buněk vůči inzulinu.

Závěr

Výsledky studie dokládají, že zařazení rozpustné vlákniny do jídelníčku diabetiků má svůj význam. Psyllium coby přírodní produkt přináší výsledky v podobě zlepšení antropometrických i biochemických ukazatelů v krátkém časovém horizontu a nepředstavuje pro pacienty velkou ekonomickou zátěž.

(pak)

Zdroj: Abutair A. S., Naser I. A., Hamed A. T. Soluble fibers from psyllium improve glycemic response and body weight among diabetes type 2 patients (randomized control trial). Nutr J 2016 Oct 12; 15 (1): 86. 



Štítky
Diabetologie
Nejnovější kurzy
Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Ozvěny ADA 2021: Principy moderního managementu pacientů s diabetem

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#