#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pozitivní kardiovaskulární účinky metforminu a empagliflozinu

19. 7. 2016

Přidaná hodnota některých antidiabetik spočívá ve snížení kardiovaskulární mortality, které není vysvětlitelné pouze jejich hypoglykemizujícími účinky.

Diabetes mellitus zvyšuje kardiovaskulární riziko zhruba dvojnásobně. Všechna nová antidiabetika se proto podle nařízení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) nyní již musejí testovat na kardiovaskulární bezpečnost.

Překvapivé výsledky přinesla studie EMPA-REG OUTCOME, v níž bylo u pacientů léčených empagliflozinem prokázáno snížení kardiovaskulární mortality a počtu hospitalizací pro kardiální selhání. Empagliflozin kromě glykémie redukuje i hmotnost a krevní tlak, ale jeho podávání zároveň vede ke zvýšení LDL cholesterolu. Jeho příznivé kardiovaskulární působení tedy nelze vysvětlit redukcí tradičních kardiovaskulárních rizikových faktorů. Jedním z mechanismů, který by se na pozitivním působení gliflozinů na kardiovaskulární trakt mohl podílet, je zvýšení diurézy, které vede k redukci extracelulární tekutiny a snížení preloadu. Dále se předpokládají i přímé vaskulární účinky se snížením afterloadu.

Pozitivní kardiovaskulární účinky má také metformin. Už začátkem 90. let 20. století poskytla studie UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) důkaz, že léčba metforminem redukuje riziko infarktu myokardu o 39 % a riziko koronární smrti o 50 %. Jako možné mechanismy se uvádí zlepšená kontrola glykémie, snížení hladiny VLDL cholesterolu a triglyceridů, zlepšení postprandiální lipémie, potlačení endotelové dysfunkce, pokles hladin PAI-1 a mírný pokles hmotnosti.

Metformin i empagliflozin mají kromě hypoglykemizujících účinků i příznivý vliv na kardiovaskulární mortalitu.  

(jvrb)

Zdroje:
1. Ferrannini E., DeFronzo R. A. Impact of glucose-lowering drugs on cardiovascular disease in type 2 diabetes. Eur Heart J 2015 Sep 7; 36 (34): 2288−2296; doi: 10.1093/eurheartj/ehv239.
2. Sattar N., McLaren J., Kristensen S. L. et al. SGLT2 inhibition and cardiovascular events: why did EMPA-REG outcomes surprise and what were the likely mechanisms? Diabetologia 2016 Jul; 59 (7): 1333−1339; doi: 10.1007/s00125-016-3956-



Štítky
Diabetologie
Nejnovější kurzy
Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Ozvěny ADA 2021: Principy moderního managementu pacientů s diabetem

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#