#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinické zkušenosti s linagliptinem v léčbě diabetu mellitu 2. typu

19. 4. 2016

Linagliptin je nový inhibitor dipeptidylpeptidázy 4 (iDPP-4), který je schválený k léčbě diabetu mellitu 2. typu (DM2). Mezi iDPP-4 má výsadní postavení, protože je metabolizován téměř výhradně v játrech, a nevyžaduje proto redukci dávky u pacientů s renální dysfunkcí.

Linagliptin je nový inhibitor dipeptidylpeptidázy 4 (iDPP-4), který je schválený k léčbě diabetu mellitu 2. typu (DM2). Mezi iDPP-4 má výsadní postavení, protože je metabolizován téměř výhradně v játrech, a nevyžaduje proto redukci dávky u pacientů s renální dysfunkcí.

Principem funkce linagliptinu je degradace inkretinových hormonů: glukagonu podobného peptidu 1 a na glukóze závislého inzulinotropního polypeptidu (GIP). Klinické studie s linagliptinem potvrdily příznivý bezpečnostní profil, nízké riziko hypoglykemie vyvolané léčbou, primárně nonrenální clearance a účinnost ve snížení glykovaného hemoglobinu v rozmezí 0,6–0,8 %. Jeho užívání navíc nevede k přírůstkům na váze.

V minulosti provedené preklinické výzkumy rovněž naznačují jeho vliv na zlepšení hojení ran, zlepšení jaterní steatózy, v případě výskytu srdečního či mozkového infarktu menší rozsah léze a zlepšenou funkci cév. Slibně se jeví i redukce albuminurie, která byla popsána v preklinických i post-hoc analýzách. Tyto preklinické výsledky je nicméně ještě nutné ověřit v praxi.

Vedle vlivu na kontrolu glykemie a výborného bezpečnostního profilu současná literatura naznačuje i další příznivé účinky linagliptinu u pacientů s DM2, tyto účinky je ovšem ještě nutné prověřit v rozsáhlejších studiích. Pokud se potvrdí, dá se očekávat, že indikace a využití linagliptinu a dalších léků z této skupiny se budou jenom rozšiřovat.

(epa)

Zdroj: Doupis J. Linagliptin: from bench to bedside. Drug Des Devel Ther 2014; 8: 431–446.

 



Štítky
Diabetologie
Nejnovější kurzy
Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Ozvěny ADA 2021: Principy moderního managementu pacientů s diabetem

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#