#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Indikace empagliflozinu v USA rozšířeny o snížení rizika úmrtí z kardiovaskulárních příčin u pacientů s diabetem mellitem 2. typu

10. 8. 2017

Americký Úřad pro kontrolu léků a potravin (FDA) nedávno oznámil, že v USA byla rozšířena indikace pro empagliflozin (Jardiance, Eli Lilly a Boehringer Ingelheim), a to o snížení rizika úmrtí z kardiovaskulárních příčin u dospělých pacientů s diabetem mellitem 2. typu a snížení rizika rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Americký Úřad pro kontrolu léků a potravin (FDA) nedávno oznámil, že v USA byla rozšířena indikace pro empagliflozin (Jardiance, Eli Lilly a Boehringer Ingelheim), a to o snížení rizika úmrtí z kardiovaskulárních příčin u dospělých pacientů s diabetem mellitem 2. typu a snížení rizika rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Rozhodnutí je opřeno o postmarketingovou studii EMPA-REG OUTCOME, která prokázala, že empagliflozin v kombinaci se standardní terapií oproti placebu signifikantně snížil riziko úmrtí z kardiovaskulárních příčin, nefatální srdeční příhody a nefatální cévní mozkové příhody. Již dříve poradní panel FDA odhlasoval těsnou většinou 12 : 11 stanovisko, že existují zásadní důkazy o účinnosti inhibitorů SGLT2 (gliflozinů) ve snižování rizika úmrtí z kardiovaskulárních příčin, a jednomyslně schválil závěr, že tyto léky riziko kardiovaskulárních onemocnění nezvyšují.

Podle Johna Scottiho z investiční společnosti Everscore ISI je to povzbuzení pro častější předepisování empagliflozinu a celé skupiny SGLT-2 inhibitorů, do které kromě Jardiance (empagliflozin) od Eli Lilly a Boehringer Ingelheim patří i Invokana (kanagliflozin) od Johnson & Johnson a Farxiga (dapagliflozin) od firmy AstraZeneca.

(epa)

Zdroj: First Word Pharma. Eli Lilly, Boehringer Ingelheim’s Jardiance gains expanded approval in US to reduce cardiovascular death risk in type 2 diabetes. Dostupné na: https://m.firstwordpharma.com/eli-lilly-boehringer-ingelheims-jardiance-gains-expanded-approval-us-reduce-cardiovascular-death



Štítky
Diabetologie
Nejnovější kurzy
Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Ozvěny ADA 2021: Principy moderního managementu pacientů s diabetem

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#