#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doložený kardiovaskulární přínos empagliflozinu v nových amerických doporučeních pro léčbu diabetu

14. 2. 2020

Dvě přední zámořské odborné lékařské společnosti, Americká diabetologická asociace (ADA) a Americká asociace klinických endokrinologů (AACE), vydaly v prosinci 2016 nová doporučení pro léčbou diabetu. Zahrnují informace o snížení kardiovaskulární mortality diabetiků při léčbě empagliflozinem (Jardiance).

Doporučení navazují na stanovisko amerického Úřadu pro kontrolu léků a potravin (FDA), které umožňuje společnosti Eli Lilly prezentovat příznivý vliv empagliflozinu na kardiovaskulární systém. Jedná se konkrétně o prevenci infarktu myokardu a cévních mozkových příhod diabetiků 2. typu. 

Preferovaný inhibitor SGLT2

Americká investiční společnost Edward Jones očekává, že roční tržby za lék Jardiance se do roku 2020 zvýší ze současných 200 milionů na téměř 4 miliardy dolarů. Analytici předpokládají, že se empagliflozin stane preferovaným přípravkem ze skupiny inhibitorů SGLT2, než výrobci dalších inhibitorů SGLT2 v následujících 2 letech dokončí vlastní studie zaměřené na kardiovaskulární účinky kanagliflozinu a dapagliflozinu. 

Očekává se, že metformin zůstane lékem první volby u diabetu 2. typu. Empagliflozin podávaný 1× denně p. o. by se mohl stát preferovaným přípravkem tam, kde metformin ke kompenzaci glykémie nestačí. Roční náklady na metformin se pohybují okolo 50 dolarů, zatímco měsíční léčba empagliflozinem stojí přibližně 400 dolarů. Americká zdravotní pojišťovna Anthem Inc. řadí tento přípravek mezi středně nákladná léčiva vzhledem ke kardiovaskulárnímu přínosu.

Lék se dostane k více pacientům

Díky prosincovému stanovisku FDA a novým směrnicím se očekává, že ve Spojených státech amerických budou empagliflozin, který byl úřady schválen v roce 2014, častěji předepisovat praktičtí lékaři. Stal by se tak dostupným pro velké množství pacientů. V USA trpí diabetem 29 milionů pacientů a téměř 90 % z nich se léčí s DM 2. typu.

(pak)

Zdroj: Pierson R., Humer C. New diabetes guidelines imminent, Jardiance sales may surge. Reuters, Health News 2016 Dec 13. Dostupné na: www.reuters.com/article/us-eli-lilly-diabetes-idUSKBN13Y2KY



Štítky
Diabetologie
Nejnovější kurzy
Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Ozvěny ADA 2021: Principy moderního managementu pacientů s diabetem

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#